Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент і Рада Європи можуть провести розслідування, чи приземлялися в Україні літаки ЦРУ


Наталія Вікуліна Брюссель, 15 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Приземлялись чи ні літаки ЦРУ в Україні? Цим питанням можуть зайнятися Європарламент і Рада Європи. Принаймні таку думку висловив речник Комісара ЄС з юстиції Фрісо Роскам-Аббінґ, реагуючи на заяву депутата Європарламенту Джованні Клаудіо Фави про нібито посадки літаків ЦРУ на одній із авіабаз України.

Італійський євродепутат Фава досліджує, чи були в Європі таємні в’язниці ЦРУ і чи допомагали американській розвідці європейські країни. Вчора він заявив, що й Україна причетна до діяльності таємних в’язниць ЦРУ. Свідченням цього депутат вважає телефільм, показаний минулого року російським телеканалом каналом «РТР».

Євродепутат від Італії збирається ще раз перевірити, чи використовувала американська розвідка українські летовища і військові частини. Київ спростував інформацію про співпрацю з ЦРУ, подану російським телебаченням. Ці звинувачення українські посадовці відкидають і нині.

Сьогодні речниця Служби безпеки України Марина Остапенко ось як прокоментувала ситуацію для Радіо Свобода: «Ми вже заявляли і зараз кажемо: жодних тюрем ЦРУ в Україні не було і не може бути».

Раніше в Міноборони відкинули й твердження про посадки на території України літаків ЦРУ США.

Водночас інший італійський євродепутат Джульєтто К’єза заявив, що не має незалежного підтвердження інформації російського телеканалу, але вважає, що Україна все ж таки співпрацювала з ЦРУ.

У Європі не хочуть квапитися з висновками і контактувати з Україною

Депутати Європарламенту виступали з цими своїми заявами вчора у Страсбурзі. А в Брюсселі, неформальній «столиці» Євросоюзу, сьогодні кажуть, що Єврокомісія наразі не перебуває в контакті з українською владою з цього питання.

«Ми бачили і чули, що парламентар Фава висунув таку ідею. Зрозуміло, що у відповідності з верховенством права і презумпцією невинності важливо не робити висновки занадто швидко. Також важливо дуже ретельно вивчити ці обвинувачення», – сказав речник Комісара ЄС із юстиції Фрісо Роскам-Аббінґ.

Він висловив припущення, що і Європарламент, і Рада Європи, яка теж активно досліджує тему діяльності Центрального розвідувального управління США на території Європи, вивчатимуть причетність України до можливого приземлення літаків ЦРУ.

«Як ви знаєте, ці дві інституції – Європарламент і Парламентська Асамблея Ради Європи – проводять активні розслідування. Вони можуть вирішити додати цю нову інформацію і таким чином розслідувати питання про Україну. Ми будемо чекати на цю інформацію, яку ми включимо в нашу загальну оцінку», – заявив речник Комісара ЄС із юстиції.

Матеріали до теми:

• У Європарламенті знову твердять про «свідчення» причетності України до таємних в’язниць ЦРУ у Східній Європі, Україна знову все заперечує • Виконуючий обов''язки міністра оборони Анатолій Гриценко вважає спробою дискредитації України розповсюджену російською телекомпанією інформацію про існування таємних в''язниць ЦРУ на її території • Міністр оборони України Анатолій Гриценко вимагає від російських ЗМІ спростувати інформацію про існування на українській території таємних в’язниць ЦРУ • В’язниць ЦРУ в Україні немає, стверджує Георгій Крючков • Голова парламентського комітету з оборони та безпеки Георгій Крючков заперечує можливість існування в Україні таємних тюрем ЦРУ • У Мiнiстерствi оборони України категорично заперечують повiдомлення, що в Українi, на територiї гарнiзону "Макарів-11" у Київській областi, можливо, розташована таємна в''язниця ЦРУ для полонених, затриманих в Афганiстані та в Iраку • Служба безпеки спростовує існування на території України таємних тюрем ЦРУ • І знову про в’язниці ЦРУ в Україні
XS
SM
MD
LG