Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент схвалив розширення «шенґенської зони»


Водночас представники нових членів ЄС застерігали від погіршення зв’язків із Україною та іншими сусідніми державами через нові процедури отримання віз і в’їзду. Остаточне рішення про розширення «шенґену» має ухвалити Рада міністрів юстиції та внутрішніх справ ЄС на початку грудня.

Водночас представники нових членів ЄС застерігали від погіршення зв’язків із Україною та іншими сусідніми державами через нові процедури отримання віз і в’їзду.

Значною перевагою голосів Європейський Парламент ухвалив резолюцію, якою також привітав розширення «шенґенської зони» на 9 нових держав-членів.

У документі депутати наголосили на символічній та історичній важливості приєднання до «шенґену» Естонії, Латвії, Литви, Мальти, Польщі, Словаччини, Словенії, Угорщини і Чехії з погляду завершення колишнього розділу Європи.

Депутати наголосили, що «шенґенська зона» – одне з найбільших досягнень ЄС.

Остаточне рішення про розширення «шенґену» має ухвалити Рада міністрів юстиції та внутрішніх справ ЄС на початку грудня.

Напередодні, 8 листопада, ця Рада попередньо схвалила приєднання до Шенґенських домовленостей 9 нових країн-членів.

Згідно з цим планом, припинення контролю на внутрішніх сухопутних та морських кордонах між країнами – учасницями угоди має відбутися 21 грудня цього року, а на повітряних кордонах (в аеропортах) – із 30 березня 2008 року.

До складу країн – учасниць Шенґенських домовленостей зараз належить 13 країн ЄС: Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Португалія, Фінляндія, Франція і Швеція. До «шенґенської зони» з-поза меж ЄС також належать Ісландія і Норвегія.
XS
SM
MD
LG