Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборна кампанія у Киргизстані викликає занепокоєння оглядачів


Кирило Булкін Київ, 16 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – Деякі оглядачі в Киргизстані висловлюють занепокоєння передчасним стартом кампанії на наступні парламентські вибори, які мають відбутися у грудні.

Офіційно кампанія перших в історії Киргизстану парламентських виборів за партійними списками має стартувати сьогодні. Однак омбудсмен Турсунбай Бакір-уулу в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що партії прем’єр-міністра Алмаза Атамбаєва та президента Курманбека Бакієва уже почали агітацію.

«Представники Соціал-демократичної партії та Партії «Світлий шлях» вели агітацію в Баткенському районі, зокрема, в містах Сулукту та Кизилкія» – повідомив киргизький омбудсмен.

Бакієв видав указ про проведення дострокових парламентських виборів 16 грудня після того, як жовтневий референдум затвердив новий варіант Конституції.

Керівник офісу Організації з безпеки та співробітництва в Європі в південнокиргизькому місті Ош Жером Буйжу повідомив, що баткенська газета розмістила матеріали на підтримку однієї з партій, що беруть участь у виборах.

Активісти опозиції також стверджують, що проурядові партії почали виборчу кампанію і в інших регіонах країни, всупереч чинному законодавству.

Спроби захисту виборчих прав

Декілька киргизьких неурядових організацій вирішили об’єднати зусилля для захисту виборчих прав громадян. Єлена Вороніна, член центру підтримки громадянського суспільства «Інтербілім», повідомила Радіо Свобода: «Ми об’єднали наші зусилля і ресурси, щоб відстежувати порушення у передвиборний період з тим, щоб ми, представники громадянського суспільства, могли вжити рішучі заходи перед парламентськими виборами, аби запобігти масштабним фальсифікаціям, про які вже зараз говорять аналітики та звичайні громадяни».

Киргизькі активісти також висловили занепокоєння порушенням права на мирні зібрання напередодні виборів. Представник ОБСЄ Жером Буйжу закликав киргизьку владу звернути увагу на порушення й помилки, зафіксовані раніше, і виправити їх.

На попередніх виборах місцеві спостерігачі повідомляли про масове вкидання фальшивих бюлетенів членами дільничних виборчих комісій, використання адмінресурсу для доставки людей до виборчих дільниць, та створення перешкод спостерігачам з боку представників місцевої влади та членів виборчкомів.

Найбільш реальний претендент на перемогу на дострокових парламентських виборах – пропрезидентська партія «Світлий шлях». Президент Бакієв ініціював її створення незадовго перед проведенням референдуму щодо Конституції. Він розраховує, що ця сила отримає понад половину місць у майбутньому парламенті.

Водночас опозиція, до якої входять партії «Білий сокіл», «Прапор», Соціалістична партія «Вітчизна» та деякі інші, побоюється, що дострокові вибори та запровадження змін до Конституції, яке передувало їм, можуть допомогти Бакієву зосередити у своїх руках більшу, ніж раніше, авторитарну владу. Однак певним запобіжником проти цього є конкурентне середовище регіональних угруповань, що діють в киргизькій політиці.
XS
SM
MD
LG