Доступність посилання

ТОП новини

Президент України Віктор Ющенко оцінює свій державний візит до Ізраїлю як успішний


Про це він заявив у Єрусалимі під час зустрічі з представниками політичних і академічних кіл Ізраїлю. «В Ізраїлі я побачив багато друзів України», – сказав Президент.


Про це він заявив у Єрусалимі під час зустрічі з представниками політичних і академічних кіл Ізраїлю. «В Ізраїлі я побачив багато друзів України», – сказав Президент.

У своєму виступі Ющенко наголосив на важливості співпраці України та Ізраїлю у гуманітарній та соціальній сферах.

Президент зазначив, що в перебігу зустрічей у середу з керівництвом Ізраїлю він запропонував на початку 2008 року провести третій раунд переговорів щодо взаємного визнання прав на пенсійне забезпечення громадян – вихідців із України, яка проживають в Ізраїлі, та навпаки.

Він висловив переконання, що такий крок матиме позитивний вплив на право громадян наших держав обирати місце свого проживання.

Кажучи про важливість співпраці у вшануванні спільних сторінок історії єврейського та українського народів, Ющенко озвучив ініціативу української сторони щодо вшанування видатних євреїв – вихідців із України. Йдеться про встановлення пам’ятних знаків, присвоєння імен бібліотекам тощо.

«Ми хотіли, щоб це стало окремим конспектом наших відносин. Це потрібно робити обом сторонам», – сказав Президент.

Голова держави наголосив, що для українського суспільства є нехарактерними явища антисемітизму та ксенофобії, а у владних колах «немає носіїв такої ідеології».

Президент окремо зупинився на звинуваченнях, які лунають на адресу головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича та воїнів УПА. «Немає жодного факту, який би засвідчував, що хоч одна українська визвольна організація діяла у каральних операціях, переслідувала і вбивала євреїв», – сказав Президент.

Він додав, що Інститут національної пам’яті України та меморіальна установа пам’яті жертв Голокосту «Яд Вашем» в Ізраїлі отримали пропозицію створити робочу групу, яка б вивчала серед інших і це чутливе питання.

Президент закликав єврейську громаду не поспішати з емоційними оцінками цих історичних подій і «не керуватися штампами».

«Я не допущу в моїй діяльності, діяльності української влади жодного некоректного кроку до держави Ізраїль чи єврейської нації. Це мій не просто політичний – це людський обов’язок», – наголосив Ющенко.

Він також додав, що під час зустрічі з Президентом Ізраїлю Шимоном Пересом вони обговорили та підтримали ініціативу «Діалог правди в ім’я майбутнього».

Президент України побував у вівторок – четвер із державним візитом у Державі Ізраїль. Востаннє візит такого рангу відбувся 11 років тому.

У перебігу нинішнього візиту Віктор Ющенко, зокрема, зустрічався з керівниками Ізраїлю та Палестинської національної адміністрації, з представниками громади вихідців із України і провідних ділових кіл Ізраїлю, а також із Патріархом Єрусалимським Теофілом III.

Матеріал до теми:

• Візит Ющенка в Ізраїль очима зблизька
XS
SM
MD
LG