Доступність посилання

ТОП новини

305 років від народження маршала Франції Григорія Орлика


Київ, 16 листопада 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня 305 років тому у майбутнього гетьмана Пилипа Орлика народився син Григорій. Він був хрещеником гетьмана Івана Мазепи і став маршалом Франції. Нині на території колишнього маєтку графа Григора Орлика неподалік Парижа знаходиться головний аеропорт Франції – Орлі.

Старший син писаря Генеральної військової канцелярії Пилипа Орлика та дочки полтавського полковника Ганни Герцик Григорій народився у гетьманській столиці Батурині 16 листопада 1702 року. Після Полтавської битви Григорій разом з батьками, чотирма сестрами та двома братами опинився на еміґрації. Він навчався у Лундському університеті у Швеції, служив у шведському війську, в саксонській королівській гвардії та у французькій армії.

Двадцяти восьми років Григорій Орлик поступив на французьку дипломатичну службу. За дорученням уряду Франції він двічі вів переговори з ханом Каплан-Гіреєм Першим про узгодження бойових дій кримських татар, запорожців та козаків Пилипа Орлика проти російської армії. 1734 року Григорій Орлик таємно відвідав Гетьманщину, намагаючись схилити козацьку старшину до повстання проти російської влади. Він намагався ініціювати створення антиросійської коаліції у складі Туреччини, Швеції, Франції, Польщі, Пруссії, Криму та Запорозької Січі, яка мала забезпечити відновлення незалежності України.

«Козацький народ, стогнучи від часу нещасливої Полтавської битви під тиранським ярмом російського панування, дихає лише надією на слушний час для увільнення від того ярма».

Згодом Григор Орлик повернувся на службу до французької армії. Він пропонував королю Людовику ХV для захисту Франції від нападу німецького війська створити силами козаків-еміґрантів Січ за порогами Рейну, біля скелі Лорелеї. У квітні 1759 року маршал Франції граф Григор Орлик був важко поранений у битві під Берґеном неподалік Франкфурта-на-Майні. Від цієї рани він помер 14 листопада того ж року.
XS
SM
MD
LG