Доступність посилання

ТОП новини

Повія в законі. Чи треба в Україні легалізувати першу найдавнішу професію?


Надія Шерстюк, Віола Бурда Цю професію називають однією з найдавніших і переважно жіночою. Втім, у всі часи представниці цієї професії терпіли зневажливе ставлення суспільства, хоч при цьому заробляли чималі гроші. Повії... В Україні донедавна проституція вважалася кримінальним злочином, тепер тільки сутенерів карають як злочинців. Чому в Україні не хочуть офіційно визнати проституцію професією? І як працює цей найдавніший бізнес?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи треба легалізувати проституцію в Україні?
Олександр, майстер:
- Думаю, що варто. Ми ж кажемо, що прагнемо до Європи, так треба туди іти з чимось! У них це там з давніх-давен.
Інна, студентка:
- Це ясно для усіх - не треба! Тим більше, проституція пов''язана напряму з ВІЛ/СНІД.
Костянтин, студент:
- Не потрібна вона. Проституція нікому не заважає, але і узаконювати її не варто. Повинно бути якомога менше усілякої мерзоти.
Людмила, вчителька:
- Це суперечливе питання. Є позитивні, є негативні моменти. Якщо легалізувати, може здоровіше буде. Але і повністю розпуста також не може бути.
Микола, налагодник:
- Потрібно! Гроші у бюджет підуть. Податки. У Європі вже давно є, від цього, як кажуть, не втечеш. Старим це важко сприйняти, а молодь зрозуміє.
60 $ за годину

Знайти у київських газетах телефон повії - не проблема
(RadioSvoboda.Ua)
Газети та навіть шановані глянцеві журнали рясніють оголошеннями про ескорт-послуги (тобто, наприклад, супровід чоловіка на бізнес-заході) або про масаж. За ескорт-послугами за оголошенням звернувся наш кореспондент. Ось яка розмова у них вийшла.

Слухати:

Ще минулого року в Україні було порушено вдвічі менше кримінальних справ за сутенерство - тобто, за організовану проституцію. Після змін до кримінального кодексу, наразі в міліції лежить майже 250 справ проти сутенерів. Однак боротися проти поодиноких проституток - міліція може тільки незначними штрафами, - каже Ігор Малахов, заступник начальника відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми:

“Коли займаються проституцією дома, можемо адміністративно покарати. Лише штраф від 85 до 170 гривень. Це “боляче” для повії, яка за годину заробляє 100 доларів? Нічого, крім скласти протокол, ми зробити не можемо”.

Проститутка-приватний підприємець

(epa)
В кожному місті України є так звані “злачні” місця: в Донецьку - одна з центральних в місті отримала назву 1-ша лінія, і саме туди охочі чоловіки їздять “знімати” повій, у Києві це - Кільцева дорога та проспект Богдана Хмельницького. У Львові перші згадки про “найдавнішу” з’явилися у 15 столітті. Сучасні мешканці міста Лева знають будинки, у яких в старовину розташовувались будинки розпусти, - каже місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук:

“Найвідоміший будинок терпимості на вулиці князя Романа, нині тут розташовується редакція обласного радіо. У 18-19 ст. будинки терпимості були заборонені. Після І Світової війни у місті були ініціативи створити “вулицю червоних ліхтарів” на нинішній вулиці Шпитальній. Львів’яни не схвалили тоді таку ідею”.

Столична повія Лора теж не у захваті від появи такої “вулиці”, принаймні, вона не хотіла би працювати легально:

“Офіційно працювати? Я б не хотіла. Мені і так добре”.

А у Чехії проституція легалізована, - розповідає місцева журналістка Олександра. Тамтешні повії мають ліцензію приватного підприємця. Вони вже не ділять виручку з сутенерами, а мають вчасно платити податки. Чеські повії зобов’язані щомісяця проходять медичне обстеження. Років п’ять у цій країні тривали дискусії щодо легалізації проституції. А чи готовий український парламент ухвалити такий закон?

XS
SM
MD
LG