Доступність посилання

ТОП новини

Італійськими стежками Соломії Крушельницької


Наталка Кудрик Рим, 16 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Минає 55 років із того дня, як у Львові пішла з життя зірка оперної сцени Соломія Крушельницька (1872–1952). Рідною була для неї й Італія, а найбільше – затишне приморське містечко Віареджо, де славетна співачка прожила майже 30 років. Там, на західному узбережжі Апеннінського півострова південніше від Генуї, Соломія насолоджувалася подружнім життям і купалася у лаврах оперної слави.

Триповерхова вілла співачки з широким балконом і невеликим садком на березі Тірренського моря здавалася Соломії райським куточком. Морський краєвид заспокоював думки, а лагідне сонце надавало щоранку бадьорості.

Соломія Крушельницька оселилася постійно у Віареджо 1911 року разом із чоловіком, місцевим адвокатом Чезаре Річчоні. На той час вона вже була всесвітньо відома оперна дива з драматичним сопрано. Позаду – 60 відспіваних партій, концерти на престижних сценах Європи та Південної Америки, спільні виступи з Маттіа Баттістіні та Енріко Карузо, тісна співпраця зі славетним диригентом Артуро Тосканіні і видатним композитором Джакомо Пуччіні.

У своєму будинку артистка влаштовувала елегійні вечори зі співами та українськими стравами, котрі часом готувала сама господиня. На віллі «Саломея» збиралося приємне товариство художників, музикантів та акторів. Завсідниками таких вечорів були актриса Елеонора Дузе і маестро Джакомо Пуччіні.

Пам’ять про Соломію Крушельницьку живе в Італії

Внучка композитора Сімонетта Пуччіні, дослідниця і берегиня його творчості, розповіла Радіо Свобода, що Соломію Крушельницьку в Італії не забувають. «Це була дуже цікава особистість, велика співачка опер Вагнера і Пуччіні. Соломію в Італії пам’ятають передусім через тріумф опери „Мадам Баттерфляй“ у місті Бреша 1904 року. Фахівцям оперного мистецтва добре відоме це ім’я, постать Соломії неможливо ігнорувати».

Кілька років тому з нагоди 100-ліття успішного виконання головної ролі в опері Пуччіні «Мадам Баттерфляй» на будинку, де жила Крушельницька, відкрили меморіальну дошку. Деякі матеріали про життя української співачки у Віареджо зберігаються у музеї «Вілла Пуччіні», що розташований у сусідньому поселенні Торре дель Лаґо.

Директорка музею Сімонетта Пуччіні розповідає: «У музеї „Вілла Пуччіні“ є дві фотографії Соломії, які нагадують про дружні стосунки співачки та її чоловіка адвоката Річчоні з моїм дідусем Джакомо Пуччіні. Крушельницька присутня в експозиції серед визначних співаків, котрі співали в операх Пуччіні».

Як розповідають біографічні джерела, Соломія почувалася щасливо у чужоземній атмосфері Віареджо. Місто невідомо чим нагадувало їй рідну Тернопільщину. Артистку шанували також прості рибалки і господарки, які з цікавістю розглядали на набережній «високу вродливу і бездоганно одягнену даму з густим волоссям Валькірії».

Після смерті чоловіка Крушельницька вирішила повернутися на батьківщину, і у 1939 році оперна співачка назавжди залишила тиху італійську гавань.

Старожили кажуть, що з тих часів місто дуже змінилося. Віареджо стало гамірним і промисловим, втратило давню туристичну принаду.

Нинішню славу йому приносять зимові карнавальні шоу, вітрильні регати і традиційні Пуччінівські концерти. Такі вечори ліричної музики просто неба відвідує тепер і українська громада, яка досить чисельна у Віареджо.
XS
SM
MD
LG