Доступність посилання

ТОП новини

Поляки очікують від нового уряду поліпшення ситуації у побутовій сфері


Єва Поштар Варшава, 16 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – Від п’ятниці Польща офіційно має новий уряд, який очолює лідер партії «Громадянська платформа» Дональд Туск. У складі уряду, крім лідерів коаліційних партій, тобто Прем’єр-міністра Дональда Туска та віце-прем’єра і водночас міністра економіки Вальдемара Павляка, – також члени партій «Громадянська платформа» та Польської селянської партії. Є в новому кабінеті і п’ятеро безпартійних міністрів. Чого ж від нового уряду очікує пересічний поляк?

У п’ятницю прем’єр Дональд Туск та 17 міністрів його уряду склали присягу перед Президентом Польщі Лехом Качинським.

«Обіймаючи посаду Голови Ради Міністрів, урочисто присягаю бути вірним Конституції та іншим законам Республіки Польської. Благо вітчизни та її громадян будуть для мене найвищим наказом. Допоможи мені, Боже!» – зачитав Туск текст присяги.

Польські коментатори вказують на те, що Дональд Туск, на відміну від його попередника, є прихильником еволюційних змін у державі. «Польща варта економічного дива» – з таким гаслом ішла до влади партія Дональда Туска. Таке кредо і зараз актуальне у починаннях керівника нового польського уряду.

Чого хочуть поляки, того ж хоче й Туск

І польські коментатори вказують, що в опитуваннях громадської думки очікування пересічного поляка збігаються з програмою уряду Дональда Туска. Народ сподівається переважно більше особистої користі для себе від розвитку економіки країни, зокрема, збільшення кількості робочих місць, реформи системи охорони здоров’я, зменшення податків. Кожен десятий поляк головним пріоритетом називає боротьбу з корупцією та внесення радикальних змін до Конституції.

Сам новий прем’єр Дональд Туск про головні завдання свого уряду сказав так: «Я переконаний, що цей уряд у мирі та злагоді займатиметься тим, що є найважливіше для пересічного поляка: його здоров’ям, заробітною платою, спокоєм та безпекою у громадському житті. У вівторок ми проведемо перше робоче засідання. Сподіваємося швидкими темпами завершити роботу над державним бюджетом на наступний рік, потім якнайшвидше передати його на розгляд парламентові. Таким чином хочемо надолужити час, який ми втратили, особливо за тривалий період формування нового уряду».

Не все буде просто, але потеплішання вже є

За польською Конституцією Президент має до 28 січня 2008 року отримати на підпис схвалений парламентом державний бюджет. Дональд Туск сказав, що його уряд за будь-яку ціну хоче уникнути повторення ситуації, коли минулого року Президент Лех Качинський погрожував розпустити парламент через несхвалення держбюджету.

Польські оглядачі вказують, що також справи закордонної політики, реформування військових та цивільних спецслужб можуть бути каменем спотикання у відносинах нового уряду з польським Президентом.

Однак, на їхню думку, спостерігається потепління у відносинах між Прем’єр-міністром Дональдом Туском та Президентом Лехом Качинським. Польський президент у п’ятницю побажав успіхів новому урядові, вказавши на те, що він сподівається ще більшого, ніж за минулі два роки, зростання польської економіки.

Матеріали до теми:

• Жінки отримають майже третину міністерських портфелів y новому польському уряді • Переможець парламентських виборів у Польщі почав формування нового уряду • Президент Польщі Лех Качинський після двотижневого мовчання простягнув руку переможцям у парламентських виборах • Ліберал Дональд Туск – наступний прем’єр Польщі
XS
SM
MD
LG