Доступність посилання

ТОП новини

160 доларів за тисячу кубів газу сьогодні, через три роки – 300


Тетяна Ярмощук Київ, 16 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Росія згодна відпускати газ Україні по 160 доларів у 2008 році, якщо сторони підпишуть угоду про поетапний перехід на середньоєвропейські ціни до 2011 року. Такі результати чергового раунду українсько-російських газових переговорів. Про збільшення ціни транзиту російського газу українською територією наразі не йдеться.

160 доларів за тисячу кубів газу – це прийнятна ціна для української економіки, вважає віце-президент фонду «Стратегія-1» Михайло Гончар. Втім, чиновникам варто було б подумати і про прозорість схем газопостачання, каже він.

«Невідомими залишаються ті деталі, які і будуть покладені в основу тих домовленостей, які будуть підписані. Отже, ми знову повертаємося до питання прозорості тих оборудок, і що в них буде закладено в обмін на дешеву ціну. Доки не буде ухвалено політичного рішення про перехід до загальноприйнятих, європейських, прозорих правил ведення газового бізнесу, доти годі сподіватися на прогрес у цьому сенсі», – вважає політолог.

Перехід на європейські ціни газу до 2011 року за часом влаштовує Україну, зазначає експерт із енергетичних питань Олександр Гудима. Однак те, що сьогодні Україна не ставить питання про підвищення ціни на транзит російського газу українською газотранспортною системою, не відповідає її національним інтересам, наголошує він.

«Росія подавала сигнали, що буде наполягати на переході на ринкові ціни до 2011 року. Були також сигнали з українського боку, що паралельно потрібно визначатися з ринковою ціною на транзит російського газу. На превеликий жаль, зараз немає ні слова про ту складову, яка для України дуже важлива, щоб компенсувати ринкові ціни на газ ціною на транзит. Не відповідає національним інтересам України говорити тільки про ціну на газ», – наголошує експерт.

Україна має час підготуватися до неминучого

Перехід на європейські ціни газу неминучий, каже колишній Президент «Укртранснафти» Олександр Тодійчук. А за час, який буде відведений на адаптаційний період, Україні необхідно підготуватися до цього, попереджає він.

«Інструменти, які ми маємо, – це видобування газу на своїй території; енергозберігальні технології, заміщення газу на інші види енергії; це й можливість отримувати хоча б декілька мільярдів кубів газу прямих постачань із Туркменистану. Україна має потенційну можливість якусь частину газу купувати в Туркменистані. Туркменистан зараз веде політику, яка спрямована на те, щоб диверсифікувати ринки постачання газу. Це пом’якшить значною мірою оцей процес переходу», – каже фахівець.

Україна видобуває лише 20 відсотків власного газу від річної потреби, решту імпортує через спільне українсько-російське підприємство «Укргаз-Енерго». У свою чергу ця фірма закуповує газ не безпосередньо від російського «Ґазпрому», а ще в одного посередника — компанії «РосУкрЕнерго». Ці схеми були укладені у 2006 році за часів уряду Юрія Єханурова.

Минулого року Україна купувала газ по 95 доларів за тисячу кубів, цьогоріч – по 130. За цей час ціна транзиту російського газу українською територією не змінювалася.
XS
SM
MD
LG