Доступність посилання

ТОП новини

Копальня-вбивця імені Засядька


Тетяна Ярмощук Київ, 19 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Копальня-вбивця» – саме так називають у Донецьку шахту імені Засядька. У 1999 році вибух метану на цій копальні забрав життя 50 гірників. Причина – порушення пилогазового режиму та низький рівень виробничої дисципліни. Через два роки там знову вибухнув метан – 55 загиблих. Катастрофа у 2004 році забрала життя 20 шахтарів, і у 2006 –13. Нинішній вибух побив усі рекорди.

Тіла загиблих шахтарів вантажать для доставки у морг. Донецьк, 19 листопада 2007 р.
(epa)
Віталій Квітковський, один із постраждалих, який зараз перебуває в лікарні, вибрався із шахти самостійно. Він розповів: «Був хлопок. Різко піднялася температура, пил піднявся так, що перед очима нічого не було видно. Вибирався навпомацки по трубах, по рейках, доки не вийшов».

Дмитро Калитвинцев, голова незалежної профспілки гірників шахти імені Баракова на Луганщині (де в 2000 році від вибуху метану загинули 80 гірників), переконаний, що нинішня трагедія на шахті імені Засядька сталася через недотримання правил безпеки.

Дмитро Калитвинцев: «Це просто нехтування правилами безпеки. Можна було уникнути [трагедії]. На шахті Засядька кожні 3-4 роки вибухи стаються. Чому? Лише через техніку безпеки. Правила безпеки писали кров’ю, це значить, що були випадки, коли ці вибухи ставались, звідси і різні заборони... «Загрубляється» захист. Його ж люди робили, газовий захист та інший. Люди робили, вони його можуть і відімкнути».

Чому гинуть шахтарі, і ніхто не несе за це відповідальності?

Питання, які болять усім, і на які немає відповіді. Чому гинуть шахтарі? Чому це відбувається трохи не щороку? І чому за це ніхто не несе відповідальності?

Керівник незалежної профспілки гірників Михайло Волинець зазначає: «На державному рівні немає належного контролю. Олігархи, які контролюють ринок вугілля, дивляться, як отримати більше прибутків, і вони грабують вугільну галузь. Що ж стосується шахти Засядька, то вона найкраще оснащена з усіх шахт. Але тут видобуток ведеться на пластах, які ведуть себе непередбачувано, на великих глибинах, де недостатньо вивчені явища поведінки гірничого масиву та газу».

Проте, у Німеччині видобуток вугілля ведеться на такій же глибині. Але смертність на тамтешніх шахтах у середньому одна особа на рік.

Вирішувати проблеми на українських копальнях потрібно комплексно, каже в інтерв’ю Радіо Свобода Микола Сургай, який був міністром вугільної промисловості УРСР.

Микола Сургай: «Тут комплекс запитань. Треба виділяти гроші і на будівництво нових шахт і на реконструкцію діючих. Необхідно купувати нову техніку і виділяти кошти на техніку безпеки. Тут одним розчерком пера нічого не зробиш. До того ж, колись був один закон ведення гірничих робіт і дотримання техніки безпеки. І усі керувалися цим законом».

Україна посідає друге місце у світі за кількістю смертей на вугільних шахтах. Попереду – Китай.

Матеріали до теми:

• Вiктор Ющенко: Трагедiя в Донецьку є викликом усiй державнiй владі, а не лише вугiльнiй промисловості • «Убойна» шахта. Аварія на шахті ім. Засядька може стати найбільшою за всю історію незалежної України • Ціна українського вугілля – друге місце в світі за смертністю на шахтах
XS
SM
MD
LG