Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз застерігає Косово не квапитися з самопроголошенням незалежності


Майбутнє сербського краю є одним із питань, яке розглядають сьогодні в Брюсселі міністри закордонних справ країн ЄС.

Майбутнє сербського краю є одним із питань, яке розглядають сьогодні в Брюсселі міністри закордонних справ країн ЄС.

Напередодні засідання міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт попередив, що косовські діячі не повинні йти на односторонні кроки, які залишили б край у міжнародній ізоляції.

Міністр у справах Європи Великої Британії Джим Мерфі та міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн теж заявили, що незалежність Косова має бути скоординована з міжнародною спільнотою.

Останніми днями багато косовськоалбанських діячів заявляли, що край може вже найближчим часом проголосити незалежність від Сербії в односторонньому порядку.

Колишній командир косовськоалбанських повстанців, а нині переможець парламентських виборів у краї і найімовірніший кандидат на Прем’єр-міністра Косова Хашім Тачі говорив, що край проголосить незалежність відразу після 10 грудня.

Цього дня закінчується останній термін переговорів про майбутнє Косова. На них між косовськими албанцями й Сербією далі існують засадничі розбіжності.

Косово вимагає тільки незалежності, а Сербія згодна тільки на щонайширшу автономію краю в своєму складі.

США і багато європейських країн хочуть домогтися незалежності Косова. Супротивну позицію Сербії підтримує Росія.

Косово формально залишається частиною Сербії, але останніми роками перебуває під адміністрацією ООН і фактично вже існує як незалежна одиниця.
XS
SM
MD
LG