Доступність посилання

ТОП новини

Вугільна трагедія


Тетяна Ярмощук Київ, 20 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Україні день загальнонаціональної жалоби за загиблими на шахті імені Засядька. У Донецьку почнуть ховати гірників. Урядова комісія та Держгірпромнагляд з’ясовуватимуть причини трагедії.

Президент Віктор Ющенко закликає якнайшвидше лiквiдувати наслiдки трагедiї на шахтi iмені Засядька та надати максимальну допомогу родинам загиблих.

«Я сьогодні наголосив членам державної комісії, що якраз через ретельну роботу цієї комісії ми можемо зробити гідний урок. Гідність цього уроку полягає у тому, щоб ми не залишили поза увагою деталі, оскільки у них можуть ховатися ті обставини, які важливі для розуміння того, що відбулося, або того, що може відбутися», – заявив у понеділок глава держави.

Наразі урядова комісія продовжує з’ясовувати причини катастрофи

Експерти Держгірпромнагляду вивчають вилучену технічну документацію та показники вимірювальних приладів, каже в інтерв’ю Радіо Свобода речник цієї структури Адріан Галач. «Вилучена вся документація, пов’язана із веденням гірських робіт. По-друге, вилучені всі показники, як загазованості метаном, так і роботи іншого обладнання».

За словами Адріана Галача, члени експертної комісії опитують свідків і постраждалих внаслідок цієї аварії».

Небезпека в глибині, а програми безпеки поверхневі

В українських шахтах видобуток вугілля здійснюється на великих глибинах, де надзвичайно високе скупчення метану, тож вони чи не найнебезпечніші у світі, зазначає голова Асоціації шахтарських міст України Юрій Бобров.

На думку пана Боброва, до питання безпеки копалень слід підійти комплексно: «Потрібна державна програма, розрахована не на рік. Тому що у нас все робиться якось від виборів до виборів. Міняється уряд, міняються установки, які він дає. Треба якась більш розширена програма, кобра була б прорахована великою кількістю експертів».

А ще фахівці наполягають: шахтарська праця має оплачуватися погодинно. Тоді людина не полізе в задимлений забій, щоб заробити, хай і з ризиком для життя. І не накриватиме куфайкою датчик, який вказує на смертельну небезпеку.

Матеріали до теми:

• Копальня-вбивця імені Засядька • Вiктор Ющенко: Трагедiя в Донецьку є викликом усiй державнiй владі, а не лише вугiльнiй промисловості • «Убойна» шахта. Аварія на шахті ім. Засядька може стати найбільшою за всю історію незалежної України • Ціна українського вугілля – друге місце в світі за смертністю на шахтах
XS
SM
MD
LG