Доступність посилання

ТОП новини

Перший інформаційний центр для допомоги заробітчанам зі Сходу розпочав роботу у Польщі


Єва Поштар Варшава, 20 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У польському Любліні почав працювати інформаційний центр для іммігрантів з України, Росії та Білорусі, яким потрібна юридична допомога, а також для тих, хто прагне легалізувати свою роботу в Польщі. Там знайдуть також ділову інформацію польські підприємці, котрі готові взяти на роботу іноземців. Центр відкрито за допомогою субсидій Євросоюзу.

За різними даними, 7 мільйонів українців працює за кордоном. Найбільше в Росії та Польщі. Більшість із них – нелегали, тобто практично позбавлені всіляких прав, а також соціальної та правової підтримки. Допомогти в цьому іммігрантам із колишнього Радянського Союзу має перший у Польщі Інформаційний центр, відкритий у Любліні.

Про завдання та методи роботи інформцентру Радіо Свобода розповів координатор проекту, співробітник люблінського Фонду «Новий став» Конрад Конефал: «Ми надаємо інформацію про процедури легалізації роботи, також про можливості отримання дозволу на роботу в Польщі, способи отримання візи з правом на роботу, також інформацію про оформлення дозволу на постійне та короткотермінове перебування в Польщі».

Безкоштовні юридичні консультації

Пан Конефал зазначив, що люблінський Інформаційний центр не займається посередництвом у пошуках роботи. Юридичні консультації надаватимуть безкоштовно. Кожен охочий може особисто отримати потрібну інформацію також по телефону або за допомогою інтернет-мережі – на сайті www.irp-fundacja.pl.

Конрад Конефал: «Ми вказуємо, в яких місцевостях та які фірми займаються посередництвом у пошуках роботи. Надаємо інформацію про чесні фірми, що діють на ринку праці, також про те, на що слід звернути особливу увагу, щоб не бути обдуреним».

Від серпня набрав чинності закон, згідно з яким громадяни України можуть отримати сезонну роботу в Польщі. Проблема в тому, що в Україні немає інформаційних пунктів, які володіли б юридичною інформацією про можливості легальної роботи в Польщі.

«Громадянин України має знати, як вести себе на території Польщі…»

Польські фахівці переконані, що, оскільки державна політика країни спрямована на лібералізацію ринку робочих місць, то й кількість заробітчан у Польщі збільшуватиметься. Представники місцевої влади у Любліні кажуть, що від літа у регіоні з’являється щораз більше сезонних робітників із України. Тому представники державної адміністрації люблінського регіону радіють з приводу відкриття у Любліні інформцентру для іноземних робітників.

Директор Управління суспільної політики Ярослав Шимчик наголосив: «Іммігрант, у даному випадку мова йде про громадянина України, має знати, як вести себе на території Польщі. Ідеться про законодавство, зокрема те, яке регулює дозвіл на перебування іноземців на території нашої країни, потім податкові справи, внески до фонду соціального забезпечення. Українець у жодному разі не може бути позбавлений своїх прав. Тому треба отримати легальну роботу в Польщі, він у майбутньому має також право отримати пенсію».

Матеріали до теми:

• Українсько-польське врегулювання ринку праці • Польща дозволила залишитись 63 українкам, яким раніше треба було покинути територію країни, до остаточного рішення • Еміграція чи репатріація: за неофіційними даними, від 5 до 7 мільйонів українців виїхали за кордон шукати кращого життя
XS
SM
MD
LG