Доступність посилання

ТОП новини

Куди подітися дитині-сироті, яка не має житла?


Надія Петрів Ужгород, 20 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 656 закарпатських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, живуть у чужих будинках, а ще стільки ж взагалі не мають житла. І лише трохи більше 300 таких дітей мають власне помешкання, хоча для багатьох із них майнові права доводилося відстоювати в судах. Але що робити тим, котрі по закінченні шкіл, вузів та профтехучилищ, опиняються на вулиці?

Цей скандал сколихнув громадськість Закарпаття. Бабуся не залишила заповіту й померла. У її будинку в Мукачеві на законних підставах, тобто зареєстровані, залишилися синова дочка, тобто її онука, та двійко дітей. Однак донька бабусі продала будинок і матір з дітьми викинули на вулицю. Їм довелося пройти всіма колами пекла, щоб захистити свої права. Останньою інстанцією стала Служба у справах дітей, через втручання якої зрештою права діток і почали відстоювати.

Начальниця Служби у справах дітей Світлана Якимеліна розповіла: «Навіть суди, прокуратура були на стороні тієї дочки. Але по закону діти, які прописані в будинку, також мають право на його частку. Ми захищали в першу чергу права дітей».

Дітьми займаються благодійники

Лише цього року працівники служб у справах дітей розглянути півтисячі заяв та скарг щодо захисту майнових прав неповнолітніх. У всіх випадках довелося відстоювати інтереси дітей. Ще один напрям діяльності таких служб – влаштування дітей по закінченні навчальних закладів. Із півтори сотні випускників цього року третина не має житла, не поставлена на квартирний облік, і нерідко не має за що винаймати помешкання. Певною мірою допомагають таким дітям благодійники.

«Дітей, котрі в скруті, не мають, де жити, ми тимчасово розміщуємо в приміщенні методистської церкви. Але це не вихід з ситуації», – зазначає пані Ольга, представниця ужгородського благодійного фонду.

У Закарпатті потрібно створювати соціальні гуртожитки

Але навіть якщо діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, стануть на квартирний облік, про отримання житла їм навіть не доводиться мріяти: в Закарпатті бум квартирного будівництва, але приватного, а про забезпечення помешканням окремих соціальних верств важко говорити. І все ж вхід з критичної ситуації є, каже Світлана Якимеліна: «Нині в Ужгороді при римо-католицькій церкві діє такий гуртожиток, ще один планують відкрити неподалік обласного центру в містечку Перечині».

Та й тут проблема: гуртожиток при церкві може розмістити всього 9 дітей, а звернулися по допомогу вже понад 30. Та й мова про соціальний гуртожиток в Перечині триває вже не перший рік, а відкрити його ніби обіцяють у 2008-му. Тому поки що тим дітям, котрі не мають житла, доводиться розраховувати на власні сили…
XS
SM
MD
LG