Доступність посилання

ТОП новини

Нестор Шуфрич: Усі роботи, пов’язані з ліквідацією надзвичайної ситуації в Керченській протоці, виконані на 80 відсотків


Міністр із надзвичайних ситуацій, який побував у вівторок у Керчі й на острові Коса Тузла, повідомив, що вирішене головне завдання – зібрати мазут із танкера «Волґонєфть-139» на українській території.

Міністр із надзвичайних ситуацій, який побував у вівторок у Керчі й на острові Коса Тузла, повідомив, що вирішене головне завдання – зібрати мазут із танкера «Волґонєфть-139» на українській території.

За його словами, з 3 тисяч тон мазутної суміші залишилося зібрати лише 300–400 тон, із 7 кілометрів берегової лінії острова Коса Тузла мазутну суміш зібрали на 6 кілометрах, залишилося зібрати мазут на відрізку довжиною близько 800 метрів і шириною до 20–30 метрів.

Також міністр повідомив, що уздовж берега Керчі з’являються незначні мазутні плями, які відразу збирають і ліквідовують протягом кількох годин.

Загалом вже зібрали 25 тисяч мішків із мазутною сумішшю.

Водночас, за словами Шуфрича, надійшла інформація з російської сторони про те, що на затонулій носовій частині «Волґонєфті-139» виявили 800 тонн мазуту. За підрахунками міністра, ще в морі або в носовій частині танкера може бути до 500 тонн мазуту.

«Перед водолазами поставлене завдання виявити місце розташування залишків мазуту, але поки що вони не спостерігають скупчень мазуту на дні Керченської протоки», – повідомив міністр.

Шуфрич також вважає, що сірка, ймовірно, вимита з інших затонулих суден, не становить небезпеки.

За його словами, концентрація сполук сірки в морській воді не перевищує 1,5 грама на літр, а, як запевняють представники Міністерства екології, ці сполуки небезпечні в пропорціях від 3,5 грамів на літр.

Міністр додав, що фахівці Мінтрансу, Мінекології і МНС розробили можливі варіанти дій на випадок підвищення концентрації, але зараз такої загрози не спостерігається.

Унаслідок сильного шторму понад тиждень тому в Керченській протоці й Чорному морі затонула низка суден із вантажами в кілька тисяч тон мазуту і сірки, які потрапили в море.
XS
SM
MD
LG