Доступність посилання

ТОП новини

Хто такий Засядько? Що собою становить шахта його імені?


Олександр Засядько – легендарний сталінський народний комісар вугільної промисловості. Шахта його імені є другою за обсягами видобутку вугілля в Україні і першою за кількістю жертв.

Головна прохідна шахти імені А.Ф. Засядька
(ITAR-TASS)
Засядько – син Донбасу. Цей радянський державний діяч, один із керівників вугільної промисловості, народився в Горлівці 1910 року, помер у Москві в 1963-му.

Віхи життя:

· Народився в родині робітника. · Член КПРС із 1931. · З 1924 працював учнем слюсаря вагонопаровозобудівельного заводу; з 1927 слюсар, потім монтер у шахтах. · Після закінчення в 1935 Донецького гірського інституту – на керівній роботі в Донбасі, потім у Підмосковному басейні. · У 1943-47 заступник наркома вугільної промисловості СРСР, заступник наркома будівництва паливних підприємств. · З лютого 1947 міністр вугільної промисловості західних районів СРСР, із січня 1949 міністр вугільної промисловості СРСР. · Із січня 1958 заступник голови Держплана СРСР. · Герой Соціалістичної Праці (1957). · З березня 1958 заступник голови Ради Міністрів СРСР. · У 1960-62 голова Державної науково-економічної ради Ради Міністрів СРСР. · На 19-му і 22-му з''їздах партії обирався членом ЦК КПРС. · Депутат Верховної Ради СРСР 2-го, 4-6-го скликань. · Нагороджений 5-ма орденами Леніна, орденом Трудового Червоного Прапора і медалями.

Шахта імені Засядька — це вугільне підприємство, яке має найкраще устаткування, користується більш досконалими технологіями, ніж інші. Шахта імені Засядька — одна з небагатьох в Україні рентабельних підприємств, у ній добувають понад 4 мільйони тонн вугілля на рік. Водночас ця шахта є найбільш метанонебезпечною з усіх українських шахт.

· Травень 1999 – вибух метану на шахті забрав життя 50 осіб, 40 травмовано.

· Серпень 2001 – знову вибухнув метан у суміші з вугільним пилом. Загинуло 55 шахтарів, понад 30 поранено.

· 2002 – вибух метану та вугільного пилу забрав життя 20 гірників.

· Із 209-ти українських шахт 75 % належать до 1-ї категорії небезпеки вибуху метану.

Матеріали до теми:

• Що робити з вугільною промисловістю? • Вугільна трагедія • Копальня-вбивця імені Засядька • Вiктор Ющенко: Трагедiя в Донецьку є викликом усiй державнiй владі, а не лише вугiльнiй промисловості • «Убойна» шахта. Аварія на шахті ім. Засядька може стати найбільшою за всю історію незалежної України • Ціна українського вугілля – друге місце в світі за смертністю на шахтах
XS
SM
MD
LG