Доступність посилання

ТОП новини

Архістратиг Михаїл – покровитель Києва


Віталій Пономарьов Київ, 21 листопада 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні православна Церква відзначає свято архістратига Михаїла, тож наші предки, побачивши у цей день сніг, завжди казали: «Михайло приїхав на білому коні». Упродовж останнього тисячоліття святий Михаїл вважається покровителем Києва, а його постать прикрашає міський герб.

Архістратиг Михаїл від початку ІV століття шанувався у Константинополі як покровитель Візантії. Звідти його культ потрапив до Київської держави. Тут Михаїл спочатку вважався патроном київських князів і заступником воїнів. Його зображували на блакитному тлі з вогненним мечем у правій руці та щитом у лівій на іконах, церковних і військових корогвах, княжих печатках та гербах.

Від ХІ століття Михаїл став шануватися також як охоронець Києва і Київської землі. На його честь князь Всеволод Ярославич спорудив у Видубицькому монастирі Михайлівський собор, а князь Святополк Ізяславич (у хрещенні Михайло) заснував Михайлівський Золотоверхий монастир.

«В літо 1108. Була закладена церква святого Михаїла, Золотоверха, князем Святополком місяця липня в 11-й день».

Фігура архангела Михаїла стала елементом герба Києва та інших міст Київської землі: Василькова, Канева, Таращі, Черкас та Чигирина. Мідна скульптура архангела Михаїла прикрашала годинник на 30-метровій башті ратуші у середньовічному Києві. А від 1876 року башту будинку Міської думи, що стояв на місці нинішнього Майдану Незалежності, увінчувала двометрова позолочена статуя архістратига Михаїла роботи Єви Куликовської.

Захопивши Київ 1919 року, більшовики знищили всі зображення міського герба, а фігуру Михаїла на башті Міської думи замінили червоною зіркою. Зображення архангела Михаїла дивом збереглося лише у верхній частині постаменту пам’ятника князю Володимирові Великому. І тільки 18-го квітня 1995 року сесія Київської міської ради ухвалила рішення про відновлення старовинного міського герба із зображенням Архангела Михаїла.
XS
SM
MD
LG