Доступність посилання

ТОП новини

Електронний касир на автострадах Нью-Йорка


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах інтригуюча історія трапилася з водіями штату Нью-Йорк. Останніми днями місцеві телевізійні станції та блогосферу в інтернеті облетіло повідомлення про те, що, мовляв, транспортна адміністрація штату впроваджує новий спосіб виявлення порушників обмеження швидкості на автострадах. Це викликало зливу протестів.

Історія справді неординарна. Існує у штаті автоматизована система EZ-Pass, у приблизному перекладі «легкий проїзд», – це електронна форма платні за подорож по швидкісних дорогах. Комп’ютерний прилад завбільшки з пакунок сигарет ставлять під вітрове скло автомашини, а на заставах комп’ютер-приймач зчитує, так би мовити, номерний знак і знімає з вашого депозитного рахунку відповідну платню, півдолара чи там долар, чи 35 центів. Це зручно, бо не треба зупинятися й платити касирові у будці. Аж ось поширилися повідомлення, нібито транспортна адміністрація починає використовувати EZ-Pass для виявлення тих, хто їздить швидше, ніж дозволено законом. Мовляв, беруть різницю в часі між двома заставами і вираховують швидкість вашої автомашини. Якщо ви перевищили обмеження у 65 миль, тобто 104 км на годину, то за кілька днів знайдете у своїй поштовій скриньці штрафний квиток.

Подібний прецедент уже є. На багатьох перехрестях у Нью-Йорку поставлено відеокамери, які фотографують машини, що їдуть на червоне світло. У такому випадку можна отримати листа з фотографією свого авто і штрафом у 50 доларів. Це у кілька разів менше, ніж якби зупинив поліцейський і виписав квитанцію.

Такі речі американці сприймають як засіб стеження у стилі «великого брата», якщо пам’ятаєте повість Оруелла «1984-й». Їм огидна сама лише думка про те, що за ними можуть стежити. Дехто з моїх знайомих принципово не бере собі EZ-Pass, мовляв, це для уряду ідеальний засіб отримати інформацію про мої подорожі – де, коли й куди їздив...

З протестом проти використання EZ-Pass новим чином виступила Американська спілка захисту громадянських свобод. Одним з перших свій сумнів щодо законних підстав нововведення висловив один зі слухачів нью-йоркської міської радіостанції WOR: «У штаті Нью-Йорк виписувати вам штраф за перевищення швидкості має право лише поліцейський, який особисто був свідком вашого порушення. Щоб виписувати штрафну квитанцію, спираючись на дані EZ-Pass, асамблея штату повинна ухвалити спеціальний закон».

Транспортна адміністрація підтвердила це. Змушена виправдуватися, вона опублікувала заяву, де, зокрема, говориться таке: «У Нью-Йорку закон не дозволяє за допомогою EZ-Pass виявляти порушників обмеження швидкості. Адміністрація та шляхові патрулі штату не використовують систему EZ-Pass з такою метою». Щоправда, невідомо, чи у цій історії поставлено останню крапку.
XS
SM
MD
LG