Доступність посилання

ТОП новини

Путін погрожує НАТО ядерним кулаком. Далай-лама може відмовитися від правила реінкарнації. Сенсаційне відкриття біологів. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса реагує у середу на вчорашню заяву російського президента про підвищену бойову готовність ядерного арсеналу Росії. Чимало видань з тривогою пишуть про можливі швидкі негативні наслідки від проголошення незалежності Косова. Чимало газет звертають увагу на те, що під тиском Китаю Далай-лама можливо відмовиться від правила реінкарнації під час визначення свого наступника. Європейські видання також звернули увагу на сенсаційне відкриття американських та японських генетиків.

Лондонська «Таймс» звертає увагу на все більш жорсткі заяви російського президента на адресу Заходу і НАТО. Цього разу, як пише газета, Путін обвинуватив Північноатлантичний альянс у все більшій загрозі російський безпеці і закликав російських генералів підвищити бойову готовність ядерного арсеналу Росії. Газета вважає такі заяви Путіна не лише реакцію на можливе прийняття до НАТО найближчим часом Грузії, України, але й своєрідним внутрішнім посланням перед виборами до Державної Думи 2-го грудня цього року. Такої ж думки притримується і австрійська «Ді Прессе», яка додає до цього і занепокоєння Росії щодо американського ядерного щита в Європі.

Косово

Британська «Ґардіан» у публікації в середу закликає політиків різних країн Європи і Заходу якось запобігти новій конфронтації на Балканах у зв’язку з можливим проголошенням незалежності краю Косова. Газета відзначає, що Приштина й так не справляється зі своєю нинішньою незалежністю, а після проголошення повної це викличе вкрай негативну реакцію Белграда. «Ґардіан» зазначає: «у випадку відновлення війни Косово не буде переможцем».

Далай-лама допускає «демократичні вибори»

Та ж лондонська «Таймс» пише у середу про заяву духовного лідера Тибету Далай-лами, який не виключив, що може призначити свого наступника або ж оголосити «демократичні вибори». Ця заява пролунала після нещодавніх постанов Пекіна про обов’язкове затвердженням Китаєм нових духовних лідерів Тибету.

Відкриття науковців призведе до революції?

Британська «Індепендент» вважає, що відкриття американських і японських біологів назавжди ліквідовує дискусії щодо етичних проблем у галузі досліджень біології стовбурових клітин. Згадані науковці вперше змусили людські клітини шкіри перетворитися у стовбурові клітини, а далі у клітини серцевих судин і головного мозку. Газета вважає це кінцем етичних суперечок у галузі біології стовбурових клітин, яка до цього часу потребувала матеріал з людських ембріонів. Вчені вважають, що це відкриття вже у найближчі роки призведе до революції у лікуванні таких хвороб як інсульт, інфаркт, діабет, хвороби Паркінсона та інших.
XS
SM
MD
LG