Доступність посилання

ТОП новини

Перші перестановки в уряді «великої» коаліції в Німеччині


Німеччина, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Федеральний президент Німеччини Горст Кьолер призначив міністром праці соціал-демократа Олафа Шольца. Він змінив на цій посаді свого колегу по партії Франца Мюнтеферінґа, який був також віце-канцлером країни. Заступником глави уряду тепер є міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Зі свого останнього засідання кабінету міністрів 67-річний Франц Мюнтеферінґ вийшов з червоно-чорним футбольним м’ячем у руках. Він отримав його в подарунок від глави уряду, християнського демократа Анґели Меркель на знак подяки за співпрацю в кабінеті міністрів. Більше того, Меркель назвала Мюнтеферінґа «одним з архітекторів великої коаліції». Нинішній німецький уряд складається з традиційних політичних опонентів – представників соціал-демократів і консервативних партій ХДС/ХСС.

Мюнтеферінґ пішов у відставку за сімейними обставинами через хворобу своєї дружини. Посаду міністра праці обійняв тепер 49-річний юрист із Гамбурга Олаф Шольц. Досі він керував справами у фракції соціал-демократів у Бундестазі. Посада віце-канцлера перейшла до міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра, який також є представником СДПН.

Велика коаліція як внесок до політичної культури

Франц Мюнтеферінґ позитивно оцінив діяльність нинішнього уряду за останні два роки. «Це були два успішні роки», – сказав Мюнтеферінґ. Тимчасову співпрацю в уряді двох великих політичних партій він назвав внеском до політичної культури Німеччини й закликав членів кабінету міністрів до єдності. Деякі коментатори, однак, сумніваються, що нинішня правляча коаліція протримається ще два роки. Останнім часом між християнськими демократами й соціал-демократами точилося чимало суперечок, найактуальніша з них щодо питання про запровадження мінімального рівня зарплат.

Меркель: нинішній уряд працюватиме до 2009 року

Попри всі песимістичні прогнози канцлер Анґела Меркель висловила переконання, що велика коаліція протримається до 2009 року. В інтерв’ю газеті «Bild» вона зауважила, що ручається за те, що урядова коаліція серйозно ставиться до довіри, висловленої їй виборцями, і впродовж наступних двох років проводитиме конструктивну політику.

Матеріали до теми:

• Депутати Бундестагу підняли собі зарплати
XS
SM
MD
LG