Доступність посилання

ТОП новини

Спортивним чи розважальним має бути Рівне-2012 – це вирішували міські депутати


Валентина Одарченко 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Перспектива Євро-2012 підштовхнула українські міста до розвитку спортивної інфраструктури. Про те, що в обласному центрі немає жодної пристойної спортивної споруди, окрім мототреку, нарешті згадали рівненські депутати. Як виправити це ганебне становище, вирішували вони на останній сесії Рівнеради.

Спортсмени у Рівному, а серед них є чемпіони-дзюдоїсти, фристайлісти, плавці, з’являються не завдяки, а всупереч спортивній інфраструктурі міста, якої, власне, немає. Навіть центральний стадіон став непридатним для проведення ігор. Однак для того, щоб не зганьбитися перед можливими гостями обласного центру під час Євро-2012, реконструкції старого стадіону замало, вирішили спочатку в обласній раді. І подали ідею спорудити тут нарешті Палац спорту. Згодом поняття «Палац» розширили спортивно-розважальним комплексом.

Місце для грандіозного проекту знайшли одразу ж – це мальовничі пагорби на в’їзді у місто поряд із Парком Слави. Упродовж багатьох років рівняни самовільно висаджували тут городи, чекаючи, поки міські самоврядними нарешті придумають для цієї місцини корисне застосування. Дочекалися!

Що проводити: аукціон чи конкурс?

У Міністерстві у справах сім’ї, молоді і спорту пообіцяли виділити три з половиною мільйони гривень на проектно-кошторисну документацію. Далі справа постала за містом. І тут депутатські інтереси зчепилися на проблемі: як бути з ділянками – продавати їх з аукціону чи проводити конкурс?

Фракція БЮТ запропонувала аукціон, мовляв, треба ж колись розпочати приносити містові прибутки. З цього приводу депутат Рівнеради Віталій Першогуба заявив: «Жодного аукціону в Рівному за рік не проведено. Ми вже півтора року як депутати – більше 30 ділянок відправлено на аукціон, але до цих пір виконавчі органи нічого не розробили. У травні було рішення, по якому ми ухвалили, що треба зробити список цих ділянок, оприлюднити цей список, провести аукціони, і цього не зроблено. І другий факт стосується конкурсу по автозаправці на Степана Бандери».

Натомість противники аукціону, серед яких голова фракції «Наша Україна» Сергій Васильчук, вважають, що переможець торгів зможе робити з землею все, що забажає, і не дозволить безоплатно тренуватися в новому комплексі муніципальним командам.

Сергій Васильчук: «Щоб ці соціальні гарантії були витримані, треба обов’язково проводити конкурс. Проведення аукціону, можливо, зможе дати перевагу фінансову, хоч я дуже сумніваюсь у тому. Але врахувати соціальні гарантії може тільки конкурс. Усі країни Східної Європи ідуть на залучення інвестицій. Є інвестор сьогодні, готовий платити кошти. Якщо ми сьогодні не ухвалимо термінового рішення, ці інвестори поїдуть до інших міст і будуть будувати там. А такі палаци, такі об’єкти, повірте мені, потрібні в кожному обласному центрі. Тому я за те, щоб проводився конкурс, щоб ми чітко з фахівцями визначили, які об’єкти там мають бути, і щоб ці об’єкти там були швидше побудовані».

Головне – «здоровий спосіб життя»?

Суперечки депутатів у сесійній залі слухав і лідер молодіжного центру «Нове Рівне» Олег Абатуров – один із тих, хто першим виношував ідею будівництва спорткомплексу.

Олег Абатуров: «Чи це буде конкурс, чи це буде аукціон – я буду брати участь. Моя заявка є однією з перших у місті. А молоді сьогодні немає куди подітися. Я думаю, що це буде комплекс не тільки спортивного спрямування, я хочу, щоб там було організоване дозвілля, без горілки, без цигарок – здоровий спосіб життя. І ми готові в це вкласти кошти. Хочемо збудувати там кілька спортзалів. Один із найсучасніших Дрезденських спортзалів надає нам креслення. Ми хочемо зробити там каток, скейт-парки, дрім-парки, поле регбі (одна з найкращих регбі-команд у нас є), футбольне поле, студію відео- і звукозапису. Щоб це був багатосторонній комплекс для розвитку молодої особистості».

Олег Абатуров назвав суму, яку готові вкласти у будівництво спорткомплексу іноземні інвестори – 20 мільйонів доларів. Але 120 тисяч квадратних метрів землі були розбиті на три ділянки, одну з яких таки вирішити виставити на конкурс. Якщо її виграють прихильники здорового способу життя – все ж іще немає гарантії, що поряд не з’являться зовсім не спортивні розважальні заклади. Хоча б тому, що прецедент будівництва поряд зі школами «дитячих кав’ярень», які за рік-другий перетворилися в казино, у Рівному таки є.
XS
SM
MD
LG