Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія презентує план з енергетичних технологій


Наталія Вікуліна Брюссель, 22 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Європа надає недостатньо коштів на дослідження в енергетиці, повільно впроваджує нові енергетичні технології і таким чином відстає від своїх міжнародних конкурентів в галузі енергетики і змін у кліматі. Такі висновки містяться у Європейському стратегічному плані енергетичних технологій, який у четвер презентують у Брюсселі Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалґс і Комісар ЄС з науки і досліджень Янез Поточнік.


Єврокомісія представляє документ, в якому зображує нинішню ситуацію з енергетичними технологіями у Європі. Зробити європейську енергосистему життєздатнішою є одним з найбільших викликів, які стоять перед Європою.

Торік ЄС уже ухвалив низку пропозицій щодо того, якою мусить бути майбутня енергетична політика Європи. Так, до 2020 року європейські країни мають скоротити на одну п’яту викиди парникових газів, зробити використання енергії ефективнішим і через це зменшити енерговитрати на одну п’яту, підвищити рівень відновлювальної енергії до 20 відсотків та довести використання біопалива для автомобілів до 10 відсотків від загального числа.

Все це можливо досягти тільки в тому разі, якщо Європа краще впроваджуватиме нові енерготехнології. А на цьому шляху нині існує багато адміністративних і інших бар’єрів. Однією з перешкод називають недостатнє фінансування.

Європа має об’єднатися в енерготехнологіях

Представник спільного дослідницького центру при Єврокомісії Джованні ДеСанті наголошує: «Нам слід подолати ці бар’єри, також і тому, що, звичайно, багато міжнародних конкурентів, таких, як Японія і США, вже впроваджують в останні 2 роки технології для запобігання змінам у кліматі та енергетичні технології. А Європі потрібно змінити свій підхід до досліджень і забезпечити, щоб вони проводилися на загальноєвропейському рівні».

Останнє необхідно, щоб досягти кращих результатів. «Нам потрібно вирішити, чи хочемо ми і надалі продовжувати такий підхід, коли кожна країна ЄС проводить власні дослідження, або чи хочемо ми об’єднатися і таким чином надати новий вимір дослідженням», –зазначив представник спільного дослідницького центру при Єврокомісії.

У середньостроковій перспективі Європа прагне більше використовувати енергію вітру, води, сонця тощо. У довгостроковій перспективі Євросоюз має намір впровадити наступне покоління джерел відновлюваної енергії, розробити нові технології збереження енергії та інше.
XS
SM
MD
LG