Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ зараз знає про іранську ядерну програму менше, ніж рік тому


Про це заявив голова Міжнародної агенції з атомної енергії Мохаммед ель-Барадеї, відкриваючи у Відні дводенне засідання організації.


Про це заявив голова Міжнародної агенції з атомної енергії Мохаммед ель-Барадеї, відкриваючи у Відні дводенне засідання організації.

Він закликав ісламську державу посилити співпрацю.

У доповіді керівника МАГАТЕ згадано, що Тегеран зробив певні кроки до роз’яснення питань щодо своєї ядерної програми.

Разом із тим, мовиться у звіті, Іран усупереч вимогам Ради Безпеки ООН розширює роботи зі збагачення урану.

Доповідь Ель-Барадея оприлюднили минулого тижня. Сполучені Штати розраховують, що керівництво МАГАТЕ дійде висновку про необхідність нових, твердіших санкцій проти Ірану.

У Тегерані чільний представник Тегерана на переговорах на атомні теми Саїд Джалілі знову заявив, що обговорить це питання з координатором зовнішньої політики ЄС Хав’єром Соланою 30 листопада в Лондоні.

Учора він уже виступив із такою самою заявою, яку відразу заперечили в апараті Солани. Речниця Верховного представника Євросоюзу зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки наголосила, що дата такої зустрічі ще не визначена.

Солана має подати доповідь про бажання чи небажання Тегерана виконати міжнародні вимоги й припинити збагачення урану до Ради Безпеки ООН.

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад учора знову виключив «щонайменші поступки» щодо ядерної програми його країни.

Учора ж постійний представник Ірану в ООН Мухаммад Хазаї заявив, що Тегеран не очікує на нові санкції Ради Безпеки ООН через своє небажання припинити збагачення урану.

За його словами, Іран співпрацює з Міжнародною агенцією з атомної енергії при ООН, щоб роз’яснити питання щодо своєї ядерної програми, і має підтримку Китаю і Росії.

Ці держави мають право вето у Раді Безпеки ООН і можуть заблокувати третій пакет санкцій, який прагнуть застосувати США, Франція та Великобританія.

Західні країни вважають, що Іран хоче створити ядерну зброю, офіційний Тегеран наполягає на мирному характері своїх розробок.
XS
SM
MD
LG