Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує, як розвивати енергетичні технології


Наталія Вікуліна Брюссель, 22 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Енергетичні технології є надзвичайно важливими для боротьби зі змінами в кліматі та забезпеченні енергопоставок. Через це Єврокомісія оголосила Стратегічний план з енергетичних технологій. Пропонується більше використовувати науковий потенціал, збільшувати дослідження у промисловості, створити Європейський альянс енергодосліджень.

(© CE)
Європі потрібно розвивати більш ефективні енергетичні технології для того, щоб скоротити викиди парникових газів, більше використовувати відновлювальні джерела і більше заощаджувати енергію. Так, Європа має величезний потенціал для використання енергії морських бризів, сонця, другого покоління біопалива. Однак усе це потребує серйозного вивчення. Сьогодні ж європейські дослідження в енергетичній галузі часто недоотримують коштів, їм бракує координації.

Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс, представляючи Стратегічний план з енергетичних технологій, наголосив, що недостатньо просто поставити мету чи мати розпорядження: «Зрозуміло, що нам слід робити головні кроки – розвивати енергетичні технології. Ми маємо розв''язати основне питання – не розкидати наш потенціал».

Нова індустріальна революція?

За словами Андріса Пієбалгса, енергетична політика Європи означає нову індустріальну революцію. І як усі індустріальні революції, вона має базуватися на технологіях, а нині настав час втілити політичне бачення в конкретні дії.

Єврокомісія пропонує створити Європейські індустріальні ініціативи, завдяки яким дослідники в тому чи іншому промисловому секторі отримають необхідні кошти. Європейський альянс енергодосліджень дозволить більшу співпрацю між університетами, дослідними інститутами і спеціалізованими центрами по всій Європі.

Брюссель також планує зміни в європейській енергетичній інфраструктурі – оновлена система потребуватиме значних інвестицій. Окрім того, Єврокомісія пропонує створити інформаційну систему з енергетичних технологій, відкриту для всіх країн Євросоюзу, та спеціальну комісію з енергетичних технологій, через яку можна буде планувати відповідні спільні акції і політику в ЄС.

Нині важко сказати, скільки грошей слід вкласти у розвиток енерготехнологій. Бюджет ЄС на дослідження упродовж наступних семи років передбачає витрати на енергодослідження в майже 900 мільйонів євро щороку. За статистикою, серед країн Євросоюзу найбільше на дослідження в галузі енергетики у порівнянні з ВВП виділяє Франція, за нею ідуть Фінляндія і Данія, а найменше витрачає Португалія.

Комісар ЄС з науки і досліджень Янеш Поточнік вважає, що перехід на більше використання енерготехнологій потребує зміни в мисленні європейців у тому напрямку, що країни ЄС мусять краще об''єднувати зусилля.
XS
SM
MD
LG