Доступність посилання

ТОП новини

Польська державна нафтопереробна компанія ОРЛЕН прагне активно працювати в Україні


Єва Поштар Варшава, 22 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Державна польська нафтопереробна компанія ОРЛЕН повідомила у середу про те, що вона прагне до 2012-го року стати лідером ринку нафтопродуктів у центральній Європі та в Балтійських країнах. Спільно з Литвою польська компанія ОРЛЕН активніше входитиме на український ринок автозаправочних станцій.

Нафтопереробна компанія ОРЛЕН до 2012 року прагне заволодіти 20-ма відсотками ринку автозаправочних станцій у Чеській Республіці, а також у Балтійських країнах. У Німеччині ця польська компанія матиме 5 відсотків усього ринку автозаправок.

До 2012 року планований прибуток компанії ОРЛЕН має збільшитись на 120 відсотків і досягти суми близько трьох мільярдів євро. Близько 20 відсотків цієї суми має внести литовський нафтопереробний завод «Можейкю-Нафта». Віднедавна польська компанія ОРЛЕН стала власником цього заводу. Однак за час, коли польські інвестори вийшли на литовський ринок, у заводу «Можейкю» постійно виникають проблеми з постачанням нафти з Росії.

Про те, як польська компанія вирішуватиме цю проблему, Радіо Свобода запитало в Давида Пекажа, речника Польської нафтопереробної компанії.

Давид Пекаж: «Від часу, коли нафтопереробний завод «Можейкю» був відрізаний від російського нафтопроводу, нафту сюди постачають з морського терміналу у місті Бутинга. Нафти зараз на ринку багато. Це дозволяє заводу працювати на повну потужність. Ми сподіваємось, що до 2012-го року завод буде знову під’єднаний до російського нафтопроводу, тому що це буде вигідно усім бізнесовим партнерам».

В Україні хочуть відкрити мережі автозаправочних станцій

Давид Пекаж зазначив, що на українському ринку активно працює литовська нафтопереробна компанія «Можейкю Нафта». Зараз, на думку пана Пекажа, коли литовська компанія стала власністю польської компанії ОРЛЕН, доцільним стратегічним рішенням повинно бути більш активне входження польсько-литовської компанії на український ринок нафтопродуктів.

Давид Пекаж: «Нафтопереродний завод «Можейкю-Нафта», так само як ОРЛЕН, віддавна присутні на українському ринку нафтопродуктів. Ми продаємо там досить велику кількість пального, яке користується великим попитом. Нас у перспективі цікавить український роздрібний ринок нафтопродуктів, зокрема можливість відкриття там мережі автозаправочних станцій».

Мати альтернативні джерела нафти – пріоритетне завдання

У розмові про стратегічні плани компанії ОРЛЕН не могло обійтися без згадки про безпечні джерела постачання сировини до польських та литовських нафтопереробних компаній. Чи піде державна компанія ОРЛЕН шляхом одного з найбагатших поляків Ришарда Краузе, фірма якого купила родовища нафти у Казахстані?

З цього приводу речник компанії ОРЛЕН Давид Пекаж сказав: «Мати свої джерела постачання нафти є одним з наших стратегічних пріоритетів. Ми усвідомлюємо, що зараз, коли росте ціна на нафту, ростуть також ціни закупівлі родовищ нафти. Тому не будемо поспішати з рішеннями у цій справі. Хочемо мати стратегічні гарантії енергетичної безпеки та постачання сировини. Очевидно, що ми цікавимось такими регіонами, як Казахстан, Азербайджан, Північна Африка».

Про стратегічні плани нафтопереробної компанії ОРЛЕН розповіла і оглядачка щоденника «Жечпосполіта» Агнешка Лакома: «Програму дій, яку оприлюднила компанія ОРЛЕН, можна назвати оптимістичною. На мою думку, поставлені перед компанією ОРЛЕН завдання можуть бути реальні. Це, в першу чергу, стосується спільного ринку нафтопродуктів у балтійських країнах та в Україні. Головним стратегічним завданням польської компанії ОРЛЕН на найближчі роки можна вважати змагання за перше місце в нашому регіоні з угорською нафтопереробною компанією MOL та австрійською, це, на мою думку, дуже складна справа».
XS
SM
MD
LG