Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді триває свято молодого вина «Закарпатське Божоле»


Надія Петрів Ужгород, 23 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Ужгороді проходить свято молодого вина «Закарпатське Божоле». Щодня кращі винороби області представляють свої винні шедеври у найпопулярнішій дегустаційній залі «Шардоне» в обласному центрі Закарпаття. Фестиваль розпочався в середу і триватиме до неділі. Що ж особливого в цьому святі?

Великі бутлі вина вишикувалися вряд на дерев’яному столі. Поряд на тарілочках тоненько нарізаний сир та солоне печиво. Тут люб’язно зустрічають гостей і кожному наливають маленький стаканчик. Сподобалося – можна купити вина й додому та ласувати ним у теплому затишному помешканні.

Ужгородка Віталія спробувала вже всі сім сортів, виставлених на фестивалі сьогодні виноробом з Ужгородського району. Найбільше сподобалося біле «Шардоне», каже Віталія: «Дуже смачне вино, я вже купила в подарунок – повезу на весілля».

Організатор фестивалю і голова Асоціації виноробів Закарпаття Олександр Ковач каже, щодня винороби області виставляють на фестивалі від 7 до 15 різних сортів молодого вина. Молодого – це того, яке вироблене з урожаю 2007 року і ще має аромат сонця, запашного літнього дня, каже Олександр.

«Одна умова виставлялася до фестивалю: вина мають бути марочні, а не дешеві ізабельні гібриди», – додає він.

І скуштувати, й дізнатися

Дегустація винних напоїв на фестивалі безкоштовна, і це приваблює багатьох ужгородців та гостей міста.

Щоправда, вино не лише п’ють. Про нього дізнаються й багато цікавого: організатори розповідають історію виноробства у Закарпатті, традиції вживання та особливості цієї унікальної справи.

Про те ж, яке вино і до якої страви найбільше підходить, розповідає нинішній, так би мовити, «виночерпій» Микола: «Багатьом подобається червоне сухе вино „Шардоне“ – воно дуже добре смакує до м’яса, біле – до риби чи курки».

Закарпатські винороби кажуть, традицію свята молодого вина перейняли у Франції, Італії. В Іспанії такі фестивалі проходять щорічно.

Що ж до українського фестивалю, то він допоможе гостям цілком відчути різноманітність вин Закарпаття. Свято молодого вина «Закарпатське Божоле» у майбутньому, обіцяють організатори, також стане традиційним.
XS
SM
MD
LG