Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада провела перше засідання, Кабінет Міністрів склав повноваження, парламентські сили створили фракції, але коаліції ще немає


Голова підготовчої депутатської групи, представниця Партії регіонів Раїса Богатирьова, яка у п’ятницю головувала на засіданні парламенту, оголосила про його закриття і про те, що наступне відбудеться в четвер. Водночас представники БЮТ назвали закриття засідання провокацією і заявляють, що наступне має відбутися у вівторок. У п’ятницю депутати від блоку НУНС підписували угоду про коаліцію цього блоку з БЮТ. Наразі кілька депутатів іще не підписали її. Лідер «Нашої України – Народної самооборони» Юрій Луценко заявив, що всі депутати від цього блоку згодні увійти до коаліції з БЮТ. Раніше ж секретар РНБО, новообраний депутат від НУНС Іван Плющ зазначив, що підпише угоду про створення «демократичної» коаліції тільки після внесення змін до її тексту.


Голова підготовчої депутатської групи, представниця Партії регіонів Раїса Богатирьова, яка у п’ятницю головувала на засіданні парламенту, оголосила про його закриття і про те, що наступне відбудеться в четвер.

Водночас представники БЮТ назвали закриття засідання провокацією і заявляють, що наступне має відбутися у вівторок.

Представник Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» в тимчасовій президії Верховної Ради Роман Зварич, який за чергою головує на наступному засіданні парламенту, оголосив, що має намір провести його таки в вівторок.

Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, Блок «Наша Україна – Народна самооборона», Комуністична партія і Блок Литвина створили свої фракції в новому парламенті.

Перед цим Прем`єр-міністр Віктор Янукович оголосив, що Кабінет Міністрів склав свої повноваження перед новообраною Верховною Радою.

Згідно зі статтею 115 Конституції України, Кабінет Міністрів складає повноваження перед новообраною Верховною Радою і продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи нового Кабміну. Його Верховна Рада має сформувати протягом 60 днів після відставки попереднього уряду.

У п’ятницю депутати склали й підписали депутатську присягу.

А депутати від блоку НУНС підписували угоду про коаліцію цього блоку з БЮТ. Наразі кілька депутатів іще не підписали її.

Представник НУНС Роман Зварич наголосив водночас, що ніхто з членів фракції і не відмовився підписувати коаліційну угоду.

А лідер «Нашої України – Народної самооборони» Юрій Луценко заявив, що всі депутати від цього блоку згодні увійти до коаліції з БЮТ.

Перед цим секретар РНБО, новообраний депутат від НУНС Іван Плющ заявляв, що підпише угоду про створення «демократичної» коаліції тільки після внесення змін до її тексту.

Він сказав, що незгодний із зобов’язаннями перейти на професійну армію з 2009 року та впродовж двох років компенсувати втрачені вклади Ощадбанку колишнього СРСР.

Раніше Іван Плющ висловлювався за створення «широкої» коаліції за участю Партії регіонів.

Водночас заступник лідера блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Борис Тарасюк заявив, що в питанні переходу української армії на контрактну основу блок НУНС і Блок Юлії Тимошенко досягли компромісу, який задовольняє і їх, і Президента, і міністра оборони.

За його словами, ця позиція полягає в тому, що перехід на контрактну основу здійснюватиметься без фіксованої дати – у міру фінансової та організаційної готовності.

Тим часом один з лідерів БЮТ Олександр Турчинов повідомив, що всі 156 депутатів фракції Блоку Юлії Тимошенко підписали заяви про входження до коаліції їхньої політичної сили і Блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

Сама Юлія Тимошенко висловила переконання, що демократичну коаліцію буде створено.
XS
SM
MD
LG