Доступність посилання

ТОП новини

Річниця смерті Александра Литвиненка – спадщина недовіри та страху


Василь Зілгалов Прага, 23 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Річниця від дня смерті колишнього російського офіцера КДБ-ФСБ і громадянина Великої Британії Александра Литвиненка стала приводом для оцінок експертами нової ситуації у ставленні світу до Росії. Всі сходяться на тому, що сам злочин викликав велику недовіру Заходу до Москви і вселив страх у серця критиків нинішнього російського режиму.

(AFP)
Саме рік тому, 23 листопада, Александр Литвиненко зателефонував із лондонського госпіталю до свого товариша Олега Гордієвського, також колишнього офіцера КДБ-ФСБ, який втік до Британії у 80-х роках.

Сам Гордієвський, згадуючи нині цей день, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода: «Він зателефонував до мене з госпіталю і розповів про свої тяжкі обставини. Він сказав, що почувається дуже погано. Дуже і дуже зле. Я запитав, що сталося,як це сталося.«Ти, мабуть, отруєний?» І він відповів: «Так, це виглядає, що я отруєний».

Менше, як за два тижні по тому Литвиненко помер і вже на смертному одрі обвинуватив у своїй смерті російського президента Владіміра Путіна. Про це сьогодні у роковину смерті Литвиненка із британської столиці говорили і його дружина Марина, і опальний нині російський олігарх Борис Березовський, і Ахмед Закаєв – один із чільників чеченської політичної еміграції в Лондоні.

«Я дійсно впевнений, що за цим стоїть Росія і персонально російський президент Владімір Путін», – наголосив Ахмед Закаєв.

Адвокат родини Литвиненків, Луїза Крістіан, навела сьогодні на прес-конференції у Лондоні свідчення експерта, британського фізика, який з майже стовідсотковою впевненістю стверджує, що «російська влада брала участь у доставці полонію, яким був смертельно отруєний Александр Литвиненко».

Росія заявила про себе у злочинній, кримінальній формі?

Західні впливові аналітики, зокрема, знавець Росії Едвард Лукас із лондонського «Економіста» чи, наприклад, автор знаменитої вже книжки «Морок на світанку або становлення російської злочинної держави», американець Давид Саттер вважають, що вбивством Литвиненка Росія не лише втратила довіру тих, хто ще мав на неї якусь надію на Заході, але й заявила про себе у злочинній, кримінальній формі.

Особливо брутальною, на думку аналітиків, виглядає відмова Москви видати головного обвинувачуваного британською прокуратурою у цьому вбивстві, колишнього агента ФСБ Андрея Лугового, який тепер балотується до Державної Думи другим номером у списку дружньої до Путіна Ліберально-демократичної партії Росії Владіміра Жириновського.

Згаданий Едвард Лукас прокоментував нещодавнє поранення двома пострілами на вулиці у Вашингтоні американського фахівця з проблем Росії Пола Джояла (друга Литвиненка) такими словами: «Я думаю, що люди були дуже стривожені, коли стріляли у Пола Джояла. Також неясно, чи це просто вуличні кримінали, чи щось далеко гірше. Але моє відчуття таке, що Політковська була попередженням для росіян, Литвиненко був попередженням для емігрантів, а все це разом є попередженнями для представників Заходу, які критикують російські порядки, але я думаю, що в цьому плані все ще попереду».

Сьогодні у лондонському госпіталі зібралися друзі і знайомі Литвиненка, колишні російські дисиденти, всі небайдужі. Цієї п’ятниці у Лондоні також була презентована книга Александра Литвиненка «Докази: Вибрані публікації», де йдеться про злочини Кремля проти свого власного народу.

Матеріали до теми:

• Навколо смерті Олександра Литвиненка й надалі чимало незрозумілого. • Олег Гордієвський: «Убивцею офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненка був агент-нелегал із трьома фальшивими паспортами ЄС». • У своєму вбивстві Олександр Литвиненко звинуватив президента Росії Володимира Путіна.
XS
SM
MD
LG