Доступність посилання

ТОП новини

Президент України звинуватив Йосипа Сталіна та більшовицький режим у створенні штучного голодомору в Україні і закликав світову спільноту засудити тоталітарний комуністичний режим


«Злочин більшовизму, сталінізму тотожні злочинам нацизму і гітлеризму, їхня природа одна - людиноненависництво», –сказав Віктор Ющенко у суботу на Михайлівській площі у Києві після скорботної ходи, присвяченої вшануванню пам’яті жертв голодоморів. Він додав, що настав час «до світового засудження комуністичного терору, який вбивав нас і всі невинні народи на цьому просторі: росіян, кримських татар, білорусів, євреїв, поляків, болгар і сотні інших націй». Президент України підкреслив, що може твердо заявити всім апологетам сталінізму, що їхні спроби виправдати дії сталінського режиму приречені. «Покайтеся за свій гріх, це ваша моральна відповідальність перед країною і нацією», – закликав В. Ющенко.


«Злочин більшовизму, сталінізму тотожні злочинам нацизму і гітлеризму, їхня природа одна - людиноненависництво», –сказав Віктор Ющенко у суботу на Михайлівській площі у Києві після скорботної ходи, присвяченої вшануванню пам’яті жертв голодоморів. Він додав, що настав час «до світового засудження комуністичного терору, який вбивав нас і всі невинні народи на цьому просторі: росіян, кримських татар, білорусів, євреїв, поляків, болгар і сотні інших націй». Президент України підкреслив, що може твердо заявити всім апологетам сталінізму, що їхні спроби виправдати дії сталінського режиму приречені. «Покайтеся за свій гріх, це ваша моральна відповідальність перед країною і нацією», – закликав В. Ющенко.

«Наш біль і гнів не одинокий, звідси, з Михайлівської площі у Києві Україна звертається до всього світу, щоб об’єднати всі зусилля проти тоталітаризму і нетерпимості до життя. Наша трагедія - це застереження для всіх націй світу. Ми не вивищуємо і не принижуємо свого горя, свого переживання і скорботи, кажемо кожній нації і насамперед тим, хто спільно пройшов через комуністичне пекло», – підкреслив глава Української держави.

В. Ющенко вчергове закликав світ визнати Голодомор в Україні 1932-33 років актом геноциду українського народу. Він висловив впевненість, що це визнання неминуче.

Президент подякував всім парламентам світу, які вже визнали Голодомор 1932-33 років геноцидом українців. «Це вияв солідарності, який Україна ніколи не забуде», – наголосив він.

**

Дніпропетровськ. Акція «Засвіти свічку!» поблизу пам'ятника Г. Петровському
24 листопада по всій Україні, а також у багатьох куточках світу відбулися заходи з вшанування 75 роковин Голодомору 1932-1933 років. В усіх регіонах України були приспущені державні прапори, обмежено проведення розважальних заходів. Президент України у своєму виступі після скорботної ходи, присвяченої вшануванню пам’яті жертв голодоморів, закликав світову спільноту засудити тоталітарний більшовицький режим. Вранці керівник держави з родиною, прем''єр-міністр Віктор Янукович та високопосадовці взяли участь у панахиді за жертвами Голодомору. Панахиду в Софійському соборі спільно провели представники різних конфесій. Глава держави та високопосадовці висадили Калиновий гай у пам’ять жертв Голодомору. В усіх населених пунктах відбулися церемонії покладання траурних вінків і композицій з житніх та пшеничних колосків до пам`ятних знаків, місць поховань жертв голодоморів, панахиди за загиблими, вшанування пам`яті загиблих хвилиною мовчання, запалення свічок, проведення вечорів-реквіємів та інших скорботних заходів.

О 16.00 на вшанування пам`яті жертв геноциду українського народу оголосили хвилину мовчання і зупинили на цей час роботу в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, рух громадського та приватного транспорту у населених пунктах з подаванням відповідних звукових сигналів. Після цього розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку».

Закордонні дипломатичні установи України разом з українськими громадськими організаціями провели акцію «Запали свічку», яка була ініційована Міжнародним координаційним комітетом Світового конгресу українців.

День пам`яті жертв голодоморів, згідно з указом Президента від 26 листопада 1988 року, відзначається щороку у четверту суботу листопада.

28 листопада 2006 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про Голодомор 1932―1933 років в Україні». Цим актом Голодомор визнано геноцидом українського народу.

На сьогодні це також визнали парламентарії 14 країн.

За різними даними, під час Голодомору 1932-33 років в Україні загинуло від 7 до 10 мільйонів осіб. Як підрахували історики, у той час в Україні щодня помирало понад 25 тисяч людей.

**


Віктор Ющенко з родиною взяв участь у панахиді за жертвами Голодомору

Панахиду в Софійському соборі спільно провели представники різних конфесій. На молитві були присутні прем’єр-міністр України Віктор Янукович, секретар Ради національної безпеки і оборони України Іван Плющ, глава Секретаріату Президента Віктор Балога, генеральний прокурор Олександр Медведько, перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров, віце-прем’єр-міністр Дмитро Табачник, голова Київської обласної державної адміністрації Віра Ульянченко, Київський міський голова Леонід Черновецький, колишній Президент України Леонід Кучма, народні депутати, урядовці, керівники судової гілки влади, лідери політичних партій, громадські діячі, очевидці Голодомору

**

Віктор Ющенко та високопосадовці висадили Калиновий гай у пам’ять жертв Голодомору

Президент висаджував кущі калини разом із членами своєї родини.

Також у заході брали участь секретар Ради національної безпеки і оборони України Іван Плющ, тимчасово виконуючий обов’язки голови СБУ Валентин Наливайченко, мер Києва Леонід Черновецький, народні депутати Раїса Богатирьова, Юрій Луценко, В’ячеслав Кириленко, міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, патріарх Української православної церви Київського патріархату Філарет.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко прибула на захід із запізненням, але участі в ньому не взяла. Кажучи про Голодомор 1932-33 рр., глава держави зазначив: «Геноцид – це втрачена мова, культура, генофонд нації… Але сам факт, що ми вже про це говоримо, – це вже велика справа».

**

Віктор Ющенко: КПУ має засудити дії радянської влади, що призвели до Голодомору

Про це він сказав в інтерв’ю газеті «День». В. Ющенко нагадав, що Україна пропонує світу визнати Голодомор геноцидом, і все більше країн та парламентів підтримують її. При цьому, наголосив Президент, залишаються гострі внутрішньополітичні питання. «У країні ще й досі є партія, яка веде свою історію від тієї, що створила Голодомор-геноцид, і за винятком деяких моральних особистостей, таких як Борис Олійник, вона ні в чому не розкаялася», – сказав глава держави.

За словами В. Ющенка, досі не завершена дискусія, хто є винними у виникненні великого голоду. «Я хочу застерегти: буде великою помилкою, якщо ми в пошуках сторони, яка в цьому завинила, казатимемо про якийсь народ чи державу. Це просто нечесно, і це нас збиватиме із реального пошуку причин», – сказав Президент. При цьому В. Ющенко висловив упевненість, що винуватцем цієї трагедії, безумовно, був комуністичний сталінський режим. «Прикро, що сьогодні тим, хто прийняв естафету від цієї політичної сили (хоча, як я розумію, вони не пов’язані своїми вчинками із 1932-1933 роками), не вистачає, можливо, моралі чи мужності, чи інших людських якостей засудити це», – сказав глава держави.

За словами Президента, якщо їхні лідери, яких вони і сьогодні готові «вставляти в образи», скоїли злочини, то вони повинні визнати і засудити їх.

«Мені здається, то не було б принизливим для конкретної політичної сили, бо, власне, не ті люди, які уособлюють нині партію, несуть конкретну провину. Але їхня вина в тому, що не розкаюються», –наголосив В. Ющенко.

**

У Варшаві розпочалися Дні Пам’яті жертв Голодомору в Україні

З цієї нагоди в польській столиці відбуваються презентації українських документальних фільмів на цю тематику.

У рамках вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років передбачено презентацію фільму «Великий Голод» Едуарда Лозового, концерт Реквієм та Святу літургію з панахидою.

Організаторами заходу виступили Посольство України в Республіці Польща, Об’єднання українців у Польщі та Студіум Центрально-Східної Європи Варшавського університету.

**

У містах і районах Донецької області в пам’ять про жертви Голодомору 1932-1933 років будуть встановлені пам`ятні хрести і меморіальні дошки

Як повідомили в прес-службі облдержадміністрації, сьогодні на кладовищах сіл Гродовка і Лісовка Червоноармійського району відкриті пам`ятні хрести жертвам Голодомору. Найближчими днями в пам’ять про жертви Голодомору в м. Сніжне відкриють стелу, в Горлівці і Макіївці - пам`ятні дошки. Також пам`ятні хрести будуть встановлені в Олександрівському районі і на міському кладовищі в Артемівську.

23 листопада в Кіровському районі Донецька біля пам`ятника жертвам політичних репресій на Рутченківському кладовищі відбувся мітинг, присвячений Дню пам`яті жертв Голодомору і політичних репресій. У мітингу взяв участь губернатор області Володимир Логвиненко.

**

Акцією «Принесіть з собою гвоздику» вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору на Дніпропетровщині

Організатори акції закликали усіх мешканців міста, у родинах яких є загиблі від Голодомору, цього дня прийти зі свічками та гвоздиками до фонтану на Катеринославському бульварі у центральній частині Дніпропетровська. Кожна покладена гвоздика – у пам’ять про людину, яка загинула від голоду в той чорний період, кажуть ініціатори акції, свідчитиме про загиблих краще за будь-яку статистику.

Крім того, цього ж дня у Дніпропетровську покладуть квіти до Пам’ятного Хреста жертвам Голодомору та політичних репресій на 9-му кілометрі Запорізького шосе. Цей пам’ятний знак встановили ще в жовтні 1996 року з ініціативи обласного товариства політв’язнів. Там, неподалік від села Новоолександрівка, на площі у майже 20 гектарів відбувалися масові розстріли. Тіла репресованих скидали прямо у рови та яри. В іншому місці масових поховань – в парку імені Писаржевського – пройде мітинг-реквієм та організують показ документальних фільмів, присвячених подіям тридцятих років.

Завтра в Україні відзначатимуть 75 роковини Голодомору і вшановуватимуть його жертв.

Від голоду в Україні в 1932-33 роках, за різними оцінками, загинули від 7 до 10 мільйонів людей, зокрема, на Дніпропетровщині – близько 1 мільйона.

**

У Севастополі відкрили першу на території Криму меморіальну дошку пам’яті жертв Голодомору

У мітингу з нагоди відкриття меморіальної дошки взяли участь голова Севастопольської міської держадміністрації Сергій Куніцин і командувач Військово-морських Сил України віце-адмірал Ігор Тенюх.

Останній заявив, що «військові моряки знають і пам’ятають історію України, щоб будувати новітню історію. Вони з честю і гідністю несуть пам’ять про цю чорну сторінку в історії України для того, щоб це більше не повторилося». Сергій Куніцин припустив, що саме пам’ять про Голодомор могла б стати тією об’єднавчою правдою для усіх народів України, яка «не дозволить у майбутньому допустити катаклізмів такого масштабу».

Завтра у Севастополі о 9 ранку в храмах міста представники різних конфесій проведуть молебні в пам’ять про жертв Голодомору. Цього ж дня на центральному майдані імені Нахімова відбудеться акція «Запали свічку!». Завтра в Україні відзначатимуть 75 роковини Голодомору і вшановуватимуть його жертв.

**

У Тернівці на Дніпропетровщині відкрили Меморіал пам’яті жертв Голодомору

Монумент має вигляд хреста зі стелою з чорного граніту, на якому викарбуваний силует згорьованої жінки. Висота композиції – близько 2 метрів. Гравер – місцевий художник Валерій Штемлюк.

Монумент розташований на цвинтарі, що на вул. Куйбишева, саме там, за даними істориків та очевидців, ховали місцевих мешканців, що вмирали від голоду 1932-1933-го років у селах Тернівка та Богданівка, на місці яких наразі виросло місто. Точна кількість загиблих від голоду наразі невідома, щонайменше, це кілька сотень людей.

За даними з міськвиконкому, вже спорудили коштом місцевого бюджету.

Сьогодні ж о 17.00 у центрі Дніпропетровська відбудеться акція «Пам’яті безневинно загиблих», присвячена пам’яті жертв голодомору 1933 р. Мешканці міста, у родинах яких є загиблі від Голодомору, мають покласти гвоздики поряд із запаленими свічками на спомин про рідних.

«Сотня свічок на землі скаже більше, ніж тисячний натовп на мітингу. Якщо в сім’ї у когось із вас хтось загинув у той чорний рік – принесіть з собою гвоздику і покладіть поряд зі свічкою, це свідчитиме про загиблих краще за будь-яку статистику», – закликали ініціатори акції.

День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій відзначається в Україні відзначається щороку, в останню суботу листопада.

Від Голодомору 1932-1933 років, за даними вітчизняних істориків, загинули від 7 до 10-ти мільйонів українців, один мільйон жертв припадає на Дніпропетровщину.

Матеріали до теми:

• Президент обурений дискусіями довкола запровадження відповідальності перед законом за заперечення Голодомору • У Дніпропетровську презентували документальний фільм про події 1932–33 років на Придніпров’ї «Сповідь дітей Голодомору» • У посольстві України в Москві з’явився пам’ятний знак жертвам Голодомору

• «Жодних премій для Дюранті!», «New York Times, поверніть кривавий Пулітцер!» – акція протесту під такими гаслами відбулась у четвер на Європейській площі у Києві • Уолтер Дюранті – журналіст, який став «символом» замовчування голодомору • Малколм Маґґерідж – британський журналіст, що розповів світові правду про Голодомор

•&nbsp Українські мусульмани візьмуть участь у вшануванні жертв Голодомору •&nbsp Головний рабин України закликав євреїв вшанувати пам’ять жертв Голодомору

• Жертвами Голодомору 1932-33 років були і чехи із сіл на півдні України •&nbsp Віктор Ющенко закликає визнати Голодомор в Українi трагедiєю планетарного масштабу • Росія заявляє про «всілякі спекуляції з боку певних політичних кіл в Україні» навколо теми «голоду 30-х років у Радянському Союзі» • У Москві молодики з Євразійської спілки скоїли акт вандалізму на українській виставці «Розсекречена пам''ять» • Італійська провінція відкриває правду про Голодомор • Парламент Аргентини вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні • ЮНЕСКО ухвалила резолюцію про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні

• Чи захищає Україна свою національну пам’ять? • Євродепутат Чарльз Таннок: «Нам потрібно пам''ятати про трагедії українського народу в 20 столітті» • Голодомор. 1932-1933 • Пісні про Голодомор • Наслідки Голодомору 1932-33 років й досі не вивчені, вважає італійський історик. • Український Голодомор був «політикою терору, але не геноцидом», вважає професор історії Йельського університету • Голодомор 1932-33 років: удар по українській нації, наслідки якого ми відчуваємо і сьогодні • Білоруси врятували від Голодомору сотні тисяч українців, але тепер у Білорусі мало хто про це знає • Голодомор: чому українці опинилися в прицілі Кремля? • В Ізраїлі мало знають про Голодомор в Україні • Голод 1932-33 років в СРСР і в Україні – точки зору російських істориків
XS
SM
MD
LG