Доступність посилання

ТОП новини

Міхеїл Саакашвілі офіційно склав повноваження Президента Грузії, парламент офіційно призначив дострокові вибори голови держави на 5 січня


Саакашвілі таким чином створив у неділю формальну підставу для дострокових виборів голови держави. Відтак парламент Грузії цього ж дня на позачерговому засіданні призначив у зв’язку з цим дострокові вибори Президента через 40-денний термін – на 5 січня 2008 року. Обов’язки голови держави за Конституцією тимчасово переходять до спікера парламенту. Цю посаду обіймає послідовниця Саакашвілі Ніно Бурджанадзе. Із понеділка в Грузії офіційно почнеться передвиборча кампанія. Крім Саакашвілі, про бажання взяти участь у ній давали знати ще близько десяти претендентів. Цієї неділі опозиція знову проводить масовий мітинг у Тбілісі. Цього разу головна вимога – дати можливість відновити роботу приватного телеканалу «Імеді».


Саакашвілі таким чином створив у неділю формальну підставу для дострокових виборів голови держави.

Відтак парламент Грузії цього ж дня на позачерговому засіданні призначив у зв’язку з цим дострокові вибори Президента через 40-денний термін – на 5 січня 2008 року.

Обов’язки голови держави за Конституцією тимчасово переходять до спікера парламенту. Цю посаду обіймає послідовниця Саакашвілі Ніно Бурджанадзе.

Із понеділка в Грузії офіційно почнеться передвиборча кампанія. Крім Саакашвілі, про бажання взяти участь у ній давали знати ще близько десяти претендентів.

Раніше Міхеїл Саакашвілі оголосив, що збирається провести 5 січня дострокові президентські вибори. Цього ж дня мав би відбутися й референдум щодо терміну парламентських виборів.

На такий крок Президент Грузії пішов після розгону опозиційних демонстрацій у столиці Тбілісі й запровадження надзвичайного стану, який уже скасували.

Опозиція вимагала, зокрема, відставки Президента і проведення парламентських виборів навесні наступного року, як передбачала попередня редакція Конституції, а не восени, як передбачає чинний Основний Закон.

Цієї неділі опозиція знову проводить масовий мітинг у Тбілісі. Цього разу головна вимога – дати можливість відновити роботу приватного телеканалу «Імеді».

Цей канал зняли з ефіру ще до запровадження надзвичайного стану, а потім арештували його майно й ліцензію. Влада стверджує, що ця телекомпанія поширювала в ефірі заклики до скинення влади і щодо неї порушили справу про участь у спробі державного перевороту.

Засновником і власником контрольного пакету акцій телекомпанії «Імеді» є підприємець Бадрі Патаркацішвілі, супротивник нинішньої влади. Нещодавно він тимчасово передав свій пакет акцій в управління міжнародній медіакорпорації News Corporation, яка є власником решти акцій «Імеді».
XS
SM
MD
LG