Доступність посилання

ТОП новини

Керівник СБУ обіцяє оприлюднити свідчення радянських спецслужб про їхню діяльність на компрометацію УПА


Ідеться про операції тодішнього Міністерства державної безпеки СРСР, агенти якого створювали бойові групи, перевдягалися в одяг вояків Української повстанської армії і катували й знищували людей у Західній України, сказав Валентин Наливайченко. Він також вважає, що настав час оприлюднити архіви Генеральної прокуратури й Міністерства внутрішніх справ, в яких зберігаються понад 500 тисяч справ про так зване «розкуркулення» й інші злочини проти українського селянства.


Ідеться про операції тодішнього Міністерства державної безпеки СРСР, агенти якого створювали бойові групи, перевдягалися в одяг вояків Української повстанської армії і катували й знищували людей у Західній України, сказав Валентин Наливайченко.

«Ми маємо зараз документ, який був відомий Хрущову у 1949 році. Настав час його оприлюднити. Це доповідь одного з військових прокурорів про так звані спецбоївки, які під виглядом загонів УПА лютували в Західній Україні… і в такий спосіб залишали після себе злочинну пляму на тих, хто боровся за волю України», – сказав виконувач обов’язків голови Служби безпеки України.

Як заявив Наливайченко в суботу в телеефірі, він вважає, що оприлюднення цих документів має об’єднати Україну, «яка і так живе на брехні незалежно від того, чи творилася ця брехня на Західній Україні, або ж на Східній».

Він також вважає, що настав час оприлюднити архіви Генеральної прокуратури й Міністерства внутрішніх справ, в яких зберігаються понад 500 тисяч справ про так зване «розкуркулення» й інші злочини проти українського селянства.

Потрібно дати можливість кожному громадянинові України побачити, «що творилося з нашими родичами не в такому далекому минулому», сказав керівник СБУ.

Валентин Наливайченко також виступає за запровадження кримінальної відповідальності для організаторів Голодомору 1932–33 років в Україні.

«Оприлюднені нами документи свідчать, що це – геноцид. Що ті, хто віддавав ці накази, розуміли, що це злочинні накази, ті, хто їх виконував, також розуміли, що вони знищують цивільне населення, і жертви цього геноциду також давали ці показання – тобто всі підстави говорити про те, що в злочинах є і суб’єктивна складова, і об’єктивна. І це підтверджено документами», – сказав Наливайченко.

Він заявив, що законодавці повинні не тільки визнати Голодомор геноцидом, а й передбачити за нього кримінальну відповідальність.

«Головне – не покарати постфактум, а визнати, що організатори злочину повинні нести відповідальність», – наголосив керівник СБУ.
XS
SM
MD
LG