Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії пішов у відставку й хоче переобратися 5-го січня


Сергій Драчук Прага, 26 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – У Грузії сьогодні офіційно починається президентська передвиборна кампанія. Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, який раніше оголосив дострокові вибори голови держави, в неділю виконав для цього необхідну умову – подав у відставку. Того ж дня вперше після надзвичайного стану в Тбілісі знову масово зібралася опозиція.

Парламент Грузії на позачерговому засіданні в неділю офіційно призначив дострокові президентські вибори на 5-те січня наступного року.

Уранці того ж дня президент Міхеїл Саакашвілі офіційно склав повноваження глави держави. Цей крок якраз і уможливив призначити вибори через 40 днів – на дату, яку раніше й назвав сам Саакашвілі.

«Усі ви знаєте, що завтра ми починаємо виборчу кампанію. Мої повноваження перейдуть до спікера парламенту на 40 днів. А я братиму участь у президентських виборах», – заявив Саакашвілі на останньому засіданні уряду за його участі ще як президента.

Дотеперішнім спікером парламенту, яка тепер виконує обов’язки голови держави, є прибічниця Саакашвілі Ніно Бурджанадзе.

Від влади один кандидат, від опозиції – кілька?

Саакашвілі вже висуває на пост президента владна партія – Єдиний національний рух. А от опозиція наразі не має єдності.

Раніше опозиційні сили проголосили, що висувають єдиного кандидата – підприємця Левана Ґачечіладзе. Але поки що це лише заява.

А тим часом вісім інших ініціативних груп чи партій, крім владної, вже подали до Центрвиборчкому заявки на бланки для збирання підписів за своїх претендентів на президентство.

Крім Ґачечіладзе, на кінець минулого тижня ще не було заявки й іще від одного діяча, який заявляв про намір балотуватися, – опозиційного до влади підприємця Бадрі Патаркацішвілі.

Усі претенденти мають зібрати принаймні по 50 тисяч підписів на свою підтримку від сьогодні й до 5 грудня.

Опозиція знову вимагає...

Якщо в опозиції немає єдності щодо кандидатури на голову держави, то продемонструвати єдність вона змогла в неділю на вулиці. Уперше після скасування 16 листопада надзвичайного стану в Тбілісі зібралися кількадесят тисяч осіб, щоб знову висунути вимоги до влади, а по тому розійтися без жодних інцидентів.

Головна з цих вимог – дозволити поновити мовлення приватному телеканалові «Імеді», контрольованому Бадрі Патаркацішвілі.

Цей канал зняли з ефіру ще напередодні запровадження надзвичайного стану 7 листопада, а потім арештували його майно й ліцензію.

Влада стверджує, що ця телекомпанія поширювала в ефірі заклики до скинення влади, і щодо неї порушили справу про участь у спробі державного перевороту.

Опозиція заявляє, що недільна демонстрація була лише попереджувальна, і погрожує новими акціями протесту, якщо її вимоги не виконають.

Матеріали до теми:

• Трояндова та Помаранчева революції: великі надії та невиконані обіцянки • Ющенко Саакашвілі – порівняльний політичний портрет • Росія розчистила в Грузії площадку для НАТО чи Грузія готується до війни за свої території? • Спецпосланник ЄС на Південному Кавказі: «Ми сподіваємося, що надзвичайний стан у Грузії скасують якнайшвидше» • Чи є російський слід у грузинських подіях? • Грузія: Леван Ґачечіладзе проти Міхеїла Саакашвілі
XS
SM
MD
LG