Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині довели, що громадське телебачення і прибутковість – речі цілком сумісні


Василь Плоскіна Угорщина, 23 листопада 2007 – П’ять років поспіль бюджет Угорського громадського телебачення закривають наприкінці кожного фінансового року позитивним сальдо, інакше кажучи, телевізійники працюють з прибутком. З огляду на це, держава активно інвестує в матеріальну базу першого національного каналу, знаючи, що акціонерне товариство не ходитиме перед нею в боржниках, як це було до 2002 року. Часи безнадії, падіння престижу, стрімкого скорочення глядацької аудиторії і зарплат персоналу залишилися позаду. А що в перспективі?

Якщо говорити про рейтинг громадського телебачення Угорщини, то, на думку менеджерів, на його зростання впливає не лише, так би мовити, грамотні бухгалтерські розрахунки й кредитоспроможність організації, а й ідеї творчого колективу. За останні 10 років на першому національному каналі з’явилося багато нових програм різноманітного тематичного напрямку.

Редактори телевізійних передач розповідають, що їх приваблюють не лише цікаві суспільні події й факти культурного життя та національної історії, а й світоглядні позиції глядачів. Разом з тим це не заважає журналістам дотримуватися у фаховій роботі засад об’єктивності.

«Хто дивиться наші програми, той не знатиме браку почуттів. Наш канал вважають одним із найнеупередженіших серед угорських телекомпаній», – зазначає президент акціонерного товариства «Угорське телебачення» Золтан Руді.

За його словами, з організації-боржника, яку безцеремонно відсували на задвірки телевізійного ринку комерційні конкуренти, його компанія перетворилася спочатку на стабільне рентабельне підприємство, яке пізніше стало прибутковим. Це дозволило керівництву зайнятися технічною модернізацією студій і підвищенням кваліфікації персоналу.

Перегляд та оновлення технічних можливостей разом з удосконаленням творчих методів журналістів, каже Золтан Руді, відбувається постійно. Так само завдяки доброму оснащенню телетраслюючих станцій, і це не секрет для будапештців, картинка Угорського громадського телебачення буває набагато чіткішою в прикордонних районах Закарпаття, ніж деякі передачі окремих київських каналів.

26 мільйонів американських доларів річного прибутку

Ветеран інформаційної редакції угорського громадського телебачення Андраш Шомош, пригадуючи скрутні часи компанії, розповів: «10 років тому наш канал боргував державі один мільярд форинтів, тобто на ті часи це становило близько 37 мільйонів доларів. У 2002 році ця сума боргу подвоїлася, і це стало поворотним пунктом у господарській діяльності акціонерного товариства, бо вже зараз ми закриваємо рік з прибутком у чотири з половиною мільярди форинтів (це 26 мільйонів доларів США). Разом з тим глядацька аудиторія у нас зросла на 6 відсотків у той час, як комерційні канали у даному питанні або у стані стагнації, або втрачають своїх глядачів».

На околиці Будапешта в районі старої Буди зараз зводять нову будівлю національного громадського телебачення, котру планують завершити наприкінці наступного року. Не чекаючи на цю дату, нинішній президент компанії Золтан Руді вже наступної осені хоче висунути свою кандидатуру на другий термін головування. Його шанси підлеглі оцінюють як досить високі.
XS
SM
MD
LG