Доступність посилання

ТОП новини

На Хмельниччині вирують малі Майдани – підприємці протестують проти «свавілля правоохоронців»


Валентина Одарченко Хмельницький, 22 листопада 2007(RadioSvoboda.Ua) – Протистояння хмельницьких підприємців з правоохоронцями розпочалося з того моменту, коли один із підприємців, голова Ярмолинецької районної громадської організації «Антикримінальний вибір» Валерій Дармопук випадково став свідком і зафіксував на камеру мобільного телефону побиття і затримання міліціонерами людини на вулиці. За деякий час з метою вилучення запису на мобільному телефоні до Валерія Дармопука правоохоронці застосували фізичну силу і незаконно затримали його під час наради в райдержадміністрації. Згодом у місті відбувся мітинг, на якому була озвучена вимога – звільнити районного міліцейського керівника. Хвиля протестів докотилася до обласного центру.

Начальник центру громадських зв’язків управління МВС у Хмельницькій області Віталій Коверзяк повідомив, що керівника райвідділу Василя Гука таки покарали.

Віталій Коверзяк: Стосовно начальника райвідділу – йому визначена службова невідповідність…

Радіо Свобода: Тобто, його можуть звільнити?

Віталій Коверзяк: Це якщо буде ще одне порушення – тоді його можуть звільнити. Він притягнений до дисциплінарної відповідальності. Правову оцінку цим діям дає прокуратура.

У міліції таке покарання вважають достатнім, однак підприємці та представники громадських організацій Хмельниччини вважають його неадекватним службовому злочинові.

Народний депутат України, бютівець Лев Бирюк наголосив: «Після цього йому пишуть «неповна службова відповідність… То почекайте – щоб його зняли, потрібно із когось живцем шкіру зняти? Чи когось забити? А коли вони півгодини, наступивши на голову людині, луплять його палкою, і на це дивиться ліцей?! Діти вийшли – то після цього ви хочете, щоб діти нормально ставилися один до одного чи до батьків, як вони бачать, що робить дорослий підполковник міліції?..»

Підприємницька самооборона Хмельниччини

Голова Спілки роботодавців Хмельниччини Надія Погосян оголосила про створення підприємницької самооборони Хмельниччини: «Система, яка регулює бізнес в Україні, створювалася спеціально для того, щоб нас загнати в тінь. 50 відсотків українського бізнесу побудовано на корупційних схемах. Це так звані «підприємці», які працюють поза законом, не сплачуючи податків і розкрадаючи державну казну. Ми належимо до іншої половини українського підприємництва – до тих підприємців, які хочуть працювати легально…».

Сам Валерій Дармопук пояснив учасникам мітингу, що після того, як підприємці Ярмолинець повстали проти міліцейського свавілля, жити стало не легше.

Валерій Дармопук: «Начальник міліції Василь Гук оголосив підприємцям району війну. Їм неважливо те, що 75 відсотків до бюджету Ярмолинець – це надходження від підприємців».

Новопризначений голова Хмельницької облдержадміністрації Іван Гавчук, який вийшов до мітингувальників, повідомив, що він наполягає, щоб начальник обласного управління внутрішніх справ звільнив Василя Гука.

Іван Гавчук: «Така людна не може працювати на посаді (оплески), і я поставив про це питання перед начальником УВС. Порушені кілька статей Конституції. Усі громадяни мають право на збір інформації. І в цій ситуації дії представників міліції є незаконними».

Як наголошують учасники акції, вона є безстроковою і триватиме доти, доки їхні вимоги не будуть задоволені. З цього приводу вони ухвалили заяву до Президента і Прем’єр-міністра, а також керівників силових відомств.
XS
SM
MD
LG