Доступність посилання

ТОП новини

На ярмарок по роботу


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську відкрився ярмарок вакансій для осіб із обмеженими функціональними можливостями. Його вже традиційно організував Обласний центр зайнятості. Наразі на обліку в регіоні перебуває понад тисячу безробітних інвалідів. Чи є в них шанси на працевлаштування?

Ярмарок вакансій у Дніпропетровську
(RadioSvoboda.Ua)
58-річна пані Нонна на ярмарку вакансій уперше. Каже, що змушена шукати роботу, бо на пенсію у 408 гривень у Дніпропетровську не проживеш.

До цього жінка підробляла санітаркою в лікарні та двірником, отримувала мізер. Тепер хоче знайти роботу фізично легшу і з більшими статками. «Я інвалід 2-ї групи, але хочу працювати. У мене судоми головного мозку, піти двірником працювати мені вже важко, а вдома сидіти я не можу. Подивимось, що запропонують», – каже вона.

Пані Нонна
(RadioSvoboda.Ua)
Таких, як пані Нонна, на ярмарку вакансій кілька десятків. Чимало інвалідів мають вищу освіту, отож розраховують, що їм запропонують гідну працю.

Високої платні не пропонують

Однак фахівці Обласного центру зайнятості застерігають від ілюзій: за ту ж саму роботу людині з фізичними обмеженнями отримати таку ж зарплатню, як здоровій, практично не можливо. І впливати на скупих працедавців ніяк, каже начальник відділу сприяння працевлаштуванню Центру зайнятості Раїса Малоіваненко.

«У цьому напрямку ми працюємо на семінарах з роботодавцями. Важелів впливу у нас немає, тільки просимо, вмовляємо, розказуємо», – каже фахівець із працевлаштування.

Безробітні інваліди
(RadioSvoboda.Ua)
Більшість вакансій, які пропонують працедавці на ярмарку, пов’язані з нескладною, але фізичною працею. Підприємство «Луч» Обласного товариства сліпих, що спеціалізується на виготовленні садівничого реманенту, приміром, запрошує інвалідів стати на легкі операції біля конвеєрів.

Максимальна зарплата – 700 гривень, але є інша перевага – дружний колектив, розповіла Радіо Свобода начальник відділу кадрів підприємства Лідія Тупицина.

«У нас добре налагоджена робота із залучення до самодіяльності, спорту. Для незрячих це дуже важливо – спілкування в трудовому колективі», – звертає увагу представник підприємства.

Вдоволені будуть не всі

А втім, в Обласному центрі зайнятості не приховують: із тих, хто завітав на ярмарок вакансій, роботу знайде максимум кожен другий. Директор Центру Олександр Надтока каже: вільні місця є, але вони не завжди задовольняють інвалідів, та й працедавці іноді не знають, чого хочуть.

«Якщо будуть чіткі трудові рекомендації, чіткий варіант, виставлений роботодавцем, що він хотів би, то це поєднувати нескладно. А якщо розмиті уявлення у самого претендента, то ефект менший», – звертає увагу він.

На початок листопада підприємства Дніпропетровщини заявили більше як 3 тисячі вакансій для інвалідів. Однак це не означає, що людей із обмеженнями беруть на роботу з радістю. Заступник керівника обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Георгій Рябов пояснює: бізнесмени просто бояться відповідальності за нестворення робочих місць.

«Якщо підприємство не вживає заходів до працевлаштування інвалідів самостійно, то суди, як правило, приймають рішення на користь Фонду. Тобто, підприємство буде змушене сплачувати санкції у примусовому порядку», – розповідає представник Фонду.

А втім, найближчим часом, кажуть фахівці, є надія на те, що працедавці охочіше пропонуватимуть роботу інвалідам. Держава починає гарантувати дотації на створення робочих місць для фізично обмежених – до 40 мінімальних зарплат за одну вакансію. Продовжуватиме діяти й система штрафів.

Із початку року на Дніпропетровщині вже організували майже чотири десятки ярмарків вакансій для інвалідів. У них узяли участь кілька сотень людей. Працевлаштувалось приблизно 20 вдсотків.
XS
SM
MD
LG