Доступність посилання

ТОП новини

Польські комбатанти, учасники національно-визвольного руху 1939–45 років, отримають державну соціальну допомогу


Єва Поштар Варшава, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – Від вівторка польські ветерани Армії Крайової – учасники некомуністичного національно-визвольного руху 1939–45 років – зможуть отримувати від держави одноразову соціальну допомогу. Це результат договору між Фондом польсько-німецького примирення та польським державним банком ПеКаО.

За різними підрахунками, у Польщі зараз живе близько 60 тисяч учасників національно-визвольного підпілля періоду Другої світової війни. Від вівторка кожен колишній воїн Армії Крайової, місячний прибуток якого не перевершує 300 євро (або 250 на члена сім’ї), може скласти заяву про державну соціальну допомогу.

До заяви слід додати посвідчення спілки ветеранів. Колишній воїн Армії Крайової зможе одноразово отримати до 250 євро, призначених на лікування або підвищення рівня життя.

Угоду про це підписав Фонд польсько-німецького примирення та польський державний банк ПеКаО. Згідно з цією угодою, на допомогу польським ветеранам надано півтора мільйона євро.

Перша допомога ветеранам

Речниця Фонду польсько-німецького примирення Маґдалена Віда розповіла, що такий проект — перший. Він називається «Пам’ятайте: ви не самі». На цей проект Фонд уперше роздобув гроші й від польських спонсорів.

Соціальна допомога буде призначена для забезпечення найголовніших життєвих потреб комбатантів, а також на оплату ними коштів спеціалізованого лікування та непередбачених витрат для ліквідації стихійного лиха, наприклад, пожежі у квартирі.

У питанні щодо призначення допомоги Фонд польсько-німецького примирення співпрацюватиме зі Всесвітньою спілкою воїнів Армії Крайової, повідомила речниця Фонду.

Фонд польсько-німецького примирення має намір поширити діапазон матеріальної допомоги комбатантам та їхнім родинам, скажімо, у придбанні медичних приладів для інвалідів, візочків, путівок на лікування в санаторії, в спеціалізованих лікарнях тощо.

Почесним патроном проекту соціальної допомоги польським ветеранам «Пам’ятайте: ви не самі» став польський Президент Лех Качинський.
XS
SM
MD
LG