Доступність посилання

ТОП новини

Європа успішно скорочує викиди парникових газів, але потрібні додаткові зусилля


Наталія Вікуліна Брюссель, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Євросоюз підійшов ближче до виконання цілей протоколу Кіото, за яким країни мають скорочувати викиди парникових газів. Водночас ЄС має зробити ще додаткові зусилля, щоб виконати поставлені завдання. Про це свідчить щорічна доповідь Єврокомісії про поступ у виконанні цілей Кіото.

Цвіт диких квітів поміж рідких острівців снігу на горі Олімп у Греції, 23 січня 2007 р.
(epa)
Клімат на планеті стрімко стає теплішим, рівень морів підвищується дедалі більше. Вчені погоджуються, що потепління викликають викиди парникових газів, які залишаються в атмосфері на багато десятиріч і ловлять сонячне тепло у такий самий спосіб, як скло у парниках.

Кліматичні зміни можуть принести і вже приносять дуже небажані наслідки для життєдіяльності людей. Приміром, у Центральній і Східній Європі потепління зменшує опади влітку, що викликає нестачу водних ресурсів. Також зростають ризики для здоров’я через дуже спекотну погоду, зменшується продуктивність лісового виробництва та збільшується можливість торф’яних пожеж.

Дані Єврокомісії свідчать, що 15 старих країн Євросоюзу до 2010 року зменшать викиди парникових газів майже 7,5 відсотків, тож їм залишиться зробити не так багато для поставленої мети – 8 відсотків скорочення до 2012 року.

Комісар ЄС із довкілля Ставрос Дімас назвав цю новину підбадьорливою.

«Ми успішно порушуємо зв’язок, адже традиційно економічне зростання неминуче призводило до більших викидів. Наші викиди нині на 2% менші, ніж у 1990 році, а наша економіка зросла більш як на 35% за цей же час», – заявив комісар.

Він нагадав, що водночас Євросоюз потребує додаткових зусиль, щоб скоротити викиди парникових газів.

Нові пропозиції ЄС уже готові

Із пропозиціями представники ЄС виступлять на конференції ООН із кліматичних змін, яка пройде з 3 по 14 грудня на індонезійському острові Балі. Учасники конференції мають узгодити, які заходи слід проводити після 2012 року, коли закінчиться перший період зобов’язань Кіотського протоколу.

Євросоюз пропонує, щоб розвинені країни скоротили викиди парникових газів на 30% до 2020 року і на 60–80% до 2050 року.

Серед іншого, ЄС запропонує на конференції на Балі обмежити глобальне потепління до 2 градусів, забезпечити справедливу і ефективну участь інших країн, особливо тих, чия економіка швидко зростає, і зменшити викиди, які виникають через вирубку лісів.

«Ця конференція є настільки важливою, тому що занадто мало часу, щоб запобігти небезпечним змінам у кліматі. А це може змінити обличчя нашої планети, розорити нашу економіку в найближчі десятиріччя.Уникнути такого сценарію – ось у чому полягає історична відповідальність нашого покоління», – сказав комісар ЄС із довкілля Ставрос Дімас.

Матеріали до теми:

• За захист природи колишній віце-президент США Ал Ґор став нобелівським лауреатом миру • «Клімат змінюється! Час діяти!» Активісти Дніпропетровщини пробуджують екологічну свідомість громадськості • Російський прапор на морському дні Північного полюса: Москва хоче власності • "КРИХКЕ ДОВКІЛЛЯ"
XS
SM
MD
LG