Доступність посилання

ТОП новини

Роль громадських організацій у демократичних процесах України допоможе зміцнити Європа


Богдана Костюк Київ, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Україні ані бізнесмени, ані чиновники нерідко не звертають уваги на протести співгромадян, коли, приміром, вирубують сквер або руйнують історичну будівлю, зводячи натомість офісну споруду. Вони легко порушують і чинне українське законодавство, і демократичні норми, притаманні Євросоюзові. Як змусити їх дослухатись до громадськості? Відповідь на це питання шукали за підтримки європейських інституцій учасники Другого регіонального конгресу неурядових організацій у Києві.

Експертів із різних куточків України та держав Євросоюзу зібрали у Києві Рада Європи, міжнародний фонд «Відродження», українські політологічні центри. Мета шляхетна і, як кажуть деякі учасники, для України трохи донкіхотська – примусити владу не нехтувати громадськими ініціативами і зверненнями.

Директор із питань політичної діяльності Ради Європи Жан-Луї Лоранн вважає, що без впливу громадського сектору на сектор державний говорити про розвиток демократії неможливо, як неможливо вважати демократичною країну, котра нехтує думкою громадськості.

Приклади ігнорування чиновниками громадських ініціатив представники українських неурядових організацій наводили чимало. Лише один із них: Національний екоцентр упродовж років добивається від Київської держадміністрації, від Міністерства охорони довкілля припинити вирубку скверів у центрі міста, захистити національні парки України, які стають об’єктами будівельних компаній. Експерт Екоцентру Олексій Василюк каже, що йде «повне ігнорування і відмовчування».

Громадські організації тим часом заслабкі

Керівник Житомирського центру громадських ініціатив Лариса Харчук визначила ще одну проблему, пов’язану з діяльністю неурядових організацій: «Усе купується і все продається. В Україні навіть лідерів громадських організацій теж можуть перекуповувати».

Із іншого боку, громадські організації неприбуткові і, діючи зі власної ініціативи, часто не можуть прорватись, каже вона.

«І знову ж таки, часи прийшли такі, що люди не готові сприймати громадські організації як потужну силу і приєднуватись», – каже Лариса Харчук.

Подолати негативні тенденції у розвитку громадського сектору України і має на меті нова програма, яку ініціювала Рада Європи ще два роки тому, під час Варшавської зустрічі неурядових організацій сходу і півдня Європи та Балканського півострова.

Як зазначив керівник офісу Ради Європи в Україні Окке Петерсон, зустрічі європейських експертів із українськими громадськими організаціями стануть постійними. Українці отримають і досвід західних сусідів, і знання в галузі правового забезпечення діяльності неурядового сектору та його впливу на державні інституції, обіцяють фахівці Ради Європи.
XS
SM
MD
LG