Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному студенти борються проти підвищення плати за навчання


Валентина Одарченко Рівне, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Локшина на студентських вухах та червоні «санта-клаусні» шапочки перед входом до Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу символізували те, що студентів «надувають» із року в рік. Молодих людей, які студіюють тут комерційну діяльність і право, обурили дії дирекції, яка двічі від початку року змінювала умови оплати за навчання, спочатку пообіцявши підняти її на 120, а згодом – на 680 гривень за рік. Їх підтримали активісти громадянської мережі «Опора».

Студенти-ініціатори батьківських зборів
(RadioSvoboda.Ua)
У коледжі так і не обґрунтували документально причини, чому підняли плату за навчання, попри всі вимоги студентів, стверджують вони. «Коли ми попросили розрахунки, як саме обраховуються ці витрати, куди вони йдуть, нам сказали, що таку інформацію не видають, вони навіть самі її отримують під розписку і не можуть нам надати жодних доказів, чому саме 680 гривень…» – каже одна зі студенток.

Деякі спеціальності «подорожчали» ще більше – студенти ж на словах почули, що це через те, що в них «престижніша професія».

Директор коледжу Степан Добридник факт приховування інформації від студентів заперечує.

«Повністю увесь розрахунок даний студентам. Ціна, яку ми визначили, на сьогодні є прийнятною і може бути навіть виплачена не одразу, а помісячно. В угодах усе виставлено. Найбільше в юристів – 2900. Якщо з економіки книжечка коштує 25 гривень, то така ж для юристів – 50-70 гривень…», – стверджує директор.

На зауваження журналістів, що нині чинний Закон про освіту не допускає змін в оплаті упродовж усього періоду навчання, директор відповів риторичним питанням: а чи закон не забороняє змінювати (комунальні) тарифи?

До того ж, додав він, за цей рік учетверо підвищили зарплату викладачам. А ми ж фінансуємося тільки з тих грошей, які платять студенти за освітні послуги. Більше ніяких грошей у коледжі немає…».

Директор Степан Добридник: "А з чого платити зарплату?"
(RadioSvoboda.Ua)
Підвищення протизаконне, але неминуче?

Чимало батьків, яких запросили на розмову з керівництвом закладу їхні ж діти, спочатку навіть не знали причини розмови.

Пані Марія вже заплатила всі кошти за навчання своєї доньки у підвищеному розмірі. Але, каже, таки подумала, «що то, мабуть, неправильно».

«Бо коли читаєш договір із гуртожитком – ясно: піднімаються комунальні тарифи, то зрозуміло. А за навчання, то коли ми уклали угоду, вона не має змінюватись. У мене син провчився 5 років у педінституті, і тоді була відчутна інфляція, але я більше не заплатила ні гривні», – зауважує вона.

Збори, які влаштували для батьків і викладачів їхні діти і студенти, таки дали певний результат: суму підвищення обґрунтували і зменшили до 430 гривень.

Разом із тим дирекція переконала батьків, що передбачена Законом про освіту норма про незмінність розміру плати за увесь термін навчання може призвести до закриття навчального закладу, власником якого є споживча спілка області. Що, як виглядає, значить: треба обходити Закон.

Саме цей навчальний заклад, який раніше був Рівненським кооперативним технікумом, свого часу дав «путівку в життя» майбутньому Президентові України Леонідові Кравчуку. Цілком безкоштовно.
XS
SM
MD
LG