Доступність посилання

ТОП новини

Жителі Перечинського району Закарпаття оголосили безстрокове голодування проти районної влади


Надія Петрів Ужгород, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні жителі Перечинського району Закарпатської області оголосили безстрокове голодування. Так вони виступають проти, на їхній погляд, непрозорого та незаконного розподілу земель Перечинщини, корупції у міській владі. Керівництво Перечинської райдержадміністрації такі факти заперечує.

Організатори голодування в Перечині про свою акцію протесту оголосили під час засідання Ужгородського прес-клубу
(RadioSvoboda.Ua)
Уже тиждень під будівлею, де розташована райдержадміністрація Перечинського району та Перечинська міськрада, у наметах живуть люди. Вони – активісти районної громадської організації «Місто», яка виступає проти, як вони кажуть, незаконного розподілу земель району, корупції в міській владі та бездіяльності районної.

Копії документів, що мають підтверджувати їхню правоту, а саме рішення райради про надання місцевих земель жителям інших районів Закарпаття, вони роздають усім охочим. Екс-мер Перечина і один з активістів голодування Іван Погоріляк стверджує, що влада району масово продає знамениті рекреаційні території сіл Лумшори, Тур’я-Поляна, Новоселиця.

«У самому Перечині за останні півроку розділені 6 гектарів землі. Вилучається земля з-під ветеринарної лікарні і в той же день надається родичам одного з депутатів. Вилучається земля дитячого табору „Барвінок“ і надається жителям Ужгорода, не відомим нам. У той час у самому Перечині на обліку понад сотня жителів, які претендують на надання ділянок», – каже він.

Голодувальник мирослав Ковач каже. має досвід відстоювання своїх прав ще з Радянських часів. Пов’язка залишилася з того ж часу
(RadioSvoboda.Ua)
Житель села Зарічово Перечинського району, приватний господарник Мирослав Ковач каже, що спеціально приїхав до Перечина, щоб підтримати активістів у їхніх вимогах. За його словами, він має досвід голодування ще з радянських часів, бо й тоді чинилося беззаконня.

А ще одна учасниця голодування, мешканка Перечина Любов Луцук говорить про байдужість районної влади і голови Перечиснької райдержадміністрації Михайла Данчі до проблем молоді, сім’ї, охорони материнства й дитинства.

«Мене хвилює й те, як можна було за вказівки пана Данчі давати вказівки щодо замовчування гепатиту в селі Тур’ї Ремети. І ми маємо наслідок: молодий хлопець, який торік закінчив профтехучилище, помер від гепатиту. У нас немає дитячого кафе. Немає дитячої молочної кухні, є лише нічний клуб, де нещодавно молодого хлопця забили до смерті. І це все замовчується. Я не знаю, як керівник, який довів район до такого відчаю, може бути керівником району», – заявляє мешканка Перечина.

Область не реагує, район заперечує

Мітингувальники стверджують, що неодноразово зверталися до облдержадміністрації, прокуратури та інших гілок влади з проханнями зупинити незаконні, на їхню думку, дії голови району. Але, кажуть, жодної реакції з боку обласної влади так і не надійшло.

У свою чергу голова Перечинської райдержадміністрації Михайло Данча усі звинувачення відкидає.

«Розподіл земельних ділянок перевірявся і земельною інспекцією по землі, і земельними службами, і прокуратурою області. Фактів мого зловживання при розподілі землі райдержадміністрацією не виявлено», – наполягає він.

Голодувальники планують провести народні збори, на яких запропонують мешканцям до голосування постанову про висловлення недовіри голові райдержадміністрації Михайлові Данчі, а також вимогу скасувати всі його рішення.

Голова райдержадміністрації, у свою чергу, написав листа до Закарпатської облдержадміністрації з вимогою створити спеціальну комісію й так встановити, на чиєму боці правда.

Якщо доведуть, що винен, каже Данча, він того ж дня напише заяву про звільнення. В іншому разі звернеться суду з позовом за наклепи мітингувальників.
XS
SM
MD
LG