Доступність посилання

ТОП новини

Насилля у футболі і інших видах спорту стане темою конференції у Брюсселі


Наталія Вікуліна Брюссель, 28 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Насилля на спортивних змаганнях і навколо них – на таку тему проходитиме у середу і четвер конференція на вищому рівні у Брюсселі. На ній будуть присутніми президент УЄФА Мішель Платіні, представники Єврокомісії, міністри, поліцейські, спортсмени і вболівальники.

Насилля у футболі та інших видах спорту залишається серйозною проблемою в багатьох країнах Європи. Ось недавні приклади: два тижні тому під час сутички між вболівальниками італійського «Лаціа» і «Ювентуса» поліцейський застрелив фаната Ґабріеле Сандрі; а на початку цього року на Сицилії загинув поліцейський, в якого фанати кинули петарду. Агресивна і згубна поведінка набирає різних форм, від спонтанних безпорядків за участю кількох осіб до набагато серйозніших інцидентів, спланованих організованими угрупованнями. У багатьох випадках акти насилля на спортивних заходах мають міжнародний вимір, оскільки вболівати за улюблену команду люди приїжджають також і з-за кордону.

Конференція у Брюсселі має надіслати важливий сигнал щодо політичних зобов’язань відповідних європейських інституцій боротися з насиллям у футболі. З промовою на відкритті виступить комісар ЄС з освіти, культури і молоді Ян Фігель.

Прес-секретар комісара ЄС з юстиції Фрізо Роскам-Аббінг про перебіг конференції розповів: «Ми проведемо низку семінарів на такі теми. По-перше, як підвищувати безпеку на спортивних змаганнях. По-друге, як змінювати культуру фанатів і боротися з расизмом. По-третє, як розвивати партнерство між клубами і місцевими агенціями. По-четверте, як зміцнювати юридичні і адміністративні інструменти і обмінюватися кращим досвідом між обвинувачувачами».

Єврокомісія вважає, що запобігти інцидентам на футболі і інших спортивних змаганнях можна тільки, якщо політики, поліцейські та представники спорту будуть тісно співпрацювати. На конференції якраз і говоритимуть про те, як покращити щоденну співпрацю між усіма сторонами.
XS
SM
MD
LG