Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Осінній призов 2009 року буде останнім, потім Збройні сили переведуть на контрактну основу


Альтернативи цьому немає, наголосив Президент на колегії Міністерства оборони України. 2008–2009 роки мають бути початком процесу переведення війська на професійні рейки, вважає Ющенко. Перед урядом, Збройними силами і керівництвом Міноборони голова держави поставив завдання на 2008 рік – забезпечити боєздатність Збройних сил, а також соціальний захист військовослужбовців. Президент вимагає від уряду збільшити фінансування армії, змінивши відповідні статті Держбюджету-2008. До 1 листопада наступного року Президент також вимагає розробити новий статут ЗСУ відповідно до європейських норм.


Альтернативи цьому немає, наголосив Президент на колегії Міністерства оборони України в середу.

2008–2009 роки мають бути початком процесу переведення війська на професійні рейки, вважає Ющенко.

Перед урядом, Збройними силами і керівництвом Міноборони голова держави поставив завдання на 2008 рік – забезпечити боєздатність Збройних сил, а також соціальний захист військовослужбовців.

«Ставлю такі завдання перед урядом, Генеральним штабом: до 30 грудня цього року завершити уточнення усіх фінансових розрахунків, витрат, необхідних для гарантованого переведення армії на контрактну основу до кінця 2010 року. До 1 лютого 2008 року підготувати уточнену програму переведення усіх видів Збройних сил на контрактну основу. Кожен командувач повинен у своєму роді військ мати план дій на 2008 рік щодо переходу на контрактну основу», – заявив голова держави.

Президент вимагає від уряду збільшити фінансування армії, змінивши відповідні статті Держбюджету-2008. За нинішнім проектом Держбюджету на наступний рік фінансування армії становить 60 відсотків від її потреб.

«У такому вигляді держбюджет, який спрямований на фінансування військового відомства, є пропозиція по суті чергового проїдання бюджету. Я хочу підтвердити, що це неприйнятно. Урядові ставлю завдання кардинально переглянути цей документ і розглядати бюджет на 2008 рік, який потрібен для фінансування Збройних сил України. Питання забезпечення гідного соціального захисту військових вважаю надпріоритетним для держави», – наголосив голова держави.

Віктор Ющенко закликав керівництво Міністерства оборони впродовж наступного року розібратися з питаннями землі, власності та приналежності окремих об’єктів.

«Чіткіше у бюджеті-2008 нам треба провести лінію, що потрібно армії, а що треба передати на цивільний бюджет, і там забезпечать його відповідним фінансуванням. Ті об’єкти, які обслуговують функцію, у тому числі у соціальному спектрі, – безумовно, залишаються за військовим відомством. Але усі ми приходимо до висновку, що раціоналізація цих відносин є однією з актуальних тем 2008 року», – сказав він.

До 1 листопада наступного року Президент також вимагає розробити новий статут ЗСУ відповідно до європейських норм.
XS
SM
MD
LG