Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат Саріуш-Вольський: ЄС потрібна єдина зовнішня політика з енергетики


Наталія Вікуліна Брюссель, 28 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюзові потрібно виробити єдину зовнішню політику з енергетики, урізноманітнювати шляхи постачання енергоносіїв, а в угоди ЄС із іншими країнами слід включити зобов’язання з енергетичної безпеки. Про це заявив голова Комітету в закордонних справах Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський, виступаючи на конференції у брюссельському Центрі досліджень європейської політики.

Енергетика є вирішальною для безпеки і економічного розвитку завдяки ролі енергоносіїв у розвитку сьогоднішньої економіки, наголошує Саріуш-Вольський.

Водночас він вважає, що енергоносії втратили свою традиційну характеристику як товару.

«Як показали останні роки, це більше не товар, як дехто вважає. Це не товар – деякі люди називають їх інструментом, а я б навіть сказав, що це зброя у зовнішній політиці, як її застосовує дехто – це почалося, коли Росія перекрила кран, використовуючи енергетику проти своїх сусідів і отримувачів», – заявив європарламентар від Польщі.

Він додав, що сьогодні Євросоюз залишається дуже залежним від енергопостачання з країн, які не є демократичними.

Яцек Саріуш-Вольський підтримує позицію Єврокомісії створити єдину зовнішню політику з енергетики, яка б доповнювала спільну зовнішню політику й політику безпеки ЄС – адже двосторонні енергетичні угоди між країнами ЄС та іншими країнами послаблюють здатність Євросоюзу говорити одним голосом.

Польський євродепутат упевнений, що, діючи разом і приймаючи спільну позицію, ЄС може отримати додану вартість в енергетичній галузі.

Саріуш-Вольський зазначив, що енергополітика Євросоюзу має базуватися на трьох засадах: урізноманітнювати шляхи постачання енергії, разом відстоювати інтереси ЄС і більше втілювати в життя принцип взаємності.

Енергоносії – це вам не банани

Перший із принципів європарламентар пояснив так: «Багато транзитних шляхів і багато постачальників дають нам безпеку на будь-якому ринку. Уявімо собі, абсолютно гіпотетично, що наша економіка і добробут залежать від бананів, і ми маємо тільки одного постачальника бананів. У цьому разі ми б мали бананову зовнішню політику. Тож нам потрібна енергетична зовнішня політика. Завтра, якщо ми, можливо, винайдемо якесь чудове джерело енергії, така політика буде не потрібна. Але нині ми маємо урізноманітнити шляхи постачання енергоносіїв, щоб повернути енергетиці розмір і вимір товару, позбавити її властивості, що її можна використовувати як зброю чи інструмент у зовнішній політиці, що її можна використовувати для тиску, щоб досягти інших політичних цілей».

Саріуш-Вольський вважає, що Євросоюзові, щоб зміцнити здатність говорити одним голосом, слід переглянути або укласти нові угоди зі своїми партнерами – переважно з сусідами, але не тільки з ними.

Польський євродепутат вказав, що в ці угоди слід включити зобов’язання з енергетичної безпеки – на кшталт того, як існують зобов’язання з дотримання прав людини в тій чи іншій країні.

Таким чином, наголосив Саріуш-Вольський, Євросоюз зможе очікувати від кожного партнера, що той дотримуватиметься основних правил поведінки в галузі енергетики і безпеки енергопостачання.
XS
SM
MD
LG