Доступність посилання

ТОП новини

Спікеріада на шляху до коаліції


Тетяна Ярмощук Київ, 28 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Партія регіонів заявляє: якщо завтра не буде коаліції, це не завадить обранню Голови Верховної Ради. У Блоці Юлії Тимошенко та «Нашій Україні – Народній самообороні» такого варіанту розвитку подій не відкидають.

Минулого року на шляху коаліції БЮТ – «Наша Україна» – СПУ теж стала посада спікера
(RadioSvoboda.Ua)
Для формування нового складу Кабінету міністрів необхідна коаліція. А от для обрання Голови Верховної Ради більшості не потрібно. Тож якщо завтра не оголосять про створення коаліції, парламент може обрати голову. Про це заявив сьогодні Прем’єр-міністр Віктор Янукович, уряд якого склав повноваження перед новообраним парламентом.

«Можливо, станеться так, що нам спочатку доведеться обирати Голову Верховної Ради, я це не виключаю. Ми завтра подивимося, чим завершилися переговори про створення коаліції. Якщо не буде подання про створення коаліції за підписом не менше як 226 народних депутатів, тоді на порядку денному стоятиме чергове питання – це обрання Голови Верховної Ради», – заявив голова уряду на засіданні Кабміну.

Про реалістичність сценарію обрання спікера без коаліції говорять і представники «Нашої України – Народної самооборони».

Один із них, Олесь Доній, в інтерв’ю Радіо Свобода каже: «Якщо фракції БЮТ та НУНС не проводять свого кандидата на спікера, то зробити це має можливість так звана неформальна коаліція Секретаріату Президента та Партії регіонів, яка поступово вже твориться. І ця неформальна коаліція може запропонувати якогось кандидата; не обов’язково це буде Іван Плющ чи Юрій Єхануров. Це може бути спроба вилучити ще якогось кандидата з середовища „Нашої України“, більш поміркованого – наприклад, Арсенія Яценюка».

БЮТ застерігає від домовленостей із «регіонами»

Якщо представники Партії регіонів говорять про ситуативне обрання Голови Верховної Ради, то, ймовірно, вже є якісь домовленості з частиною «Нашої України – Народної самооборони», припускає в інтерв’ю Радіо Свобода представник Блоку Юлії Тимошенко Михайло Поживанов. На його думку, у цій ситуації регіонали намагатимуться протягом року далі виконувати обов’язки в уряді.

«У цій ситуації БЮТ буде в жорсткій опозиції до всіх гілок влади. Якщо Президент думає, що він за рахунок такого механізму врятує себе, то він помиляється. І буде дуже прикро, коли через деякий час от ті прізвиська на кшталт „іуда“ та „зрадник“ будуть використовуватися і на адресу пана Ющенка», – застерігає Поживанов.

Раніше БЮТ та НУНС домовилися, що у разі створення коаліції посаду Прем’єра отримають бютівці, а Голови Верховної Ради – нунсівці. У НУНСі вирішили, що претендентом на це крісло буде В’ячеслав Кириленко. Втім, згодом виникла ще одна кандидатура – Івана Плюща, а семеро нунсівців не підписалися під коаліційною угодою з бютівцями.

Минулого року на шляху коаліції БЮТ – «Наша Україна» – СПУ теж стала посада спікера. Нашоукраїнці та соціалісти не могли поділити цю посаду. Тож Олександр Мороз отримав її через інший формат коаліції – між Партією регіонів, КПУ та СПУ.

Матеріали до теми:

• Президентський цуцванг • НУНС на гальмах • В’ячеслав Кириленко має намір домогтися створення так званої «демократичної» коаліції НУНС і БЮТ до четверга • Президент зустрінеться з депутатами НУ-НС для остаточного рішення щодо коаліції • Політрада партії «Народний союз „Наша Україна“» не може почати свою роботу через відсутність кворуму • «Нашоукраїнець» Ігор Кріль заявляє про готовність скласти депутатські повноваження • Підписувати чи не підписувати? Слово політраді • Непідписанти проти Тимошенко? • Коли парламентарі знову прийдуть під купол?
XS
SM
MD
LG