Доступність посилання

ТОП новини

Українець вимагає засудження працівників НКВС, що чинили злочини під виглядом вояків УПА, і вже виграв першу справу


Кирило Булкін Київ, 28 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні військова колегія Верховного суду України скасувала постанову військової прокуратури Тернопільського гарнізону, якою адвокату Іванові Макару відмовили в задоволенні його позову проти працівників НКВС, що чинили злочини під виглядом «бандерівців». Тепер матеріали справи відправлені на додаткову перевірку.

Як розповідає адвокат і громадський діяч Іван Макар, поштовхом для його позову проти працівників НКВС стали газетні публікації.

«Це було влітку 2005 року. У газетах „Прикарпаття“ Старосамбірського району Львівської області та „Свобода“ було надруковано про те, що під маркою „бандерівців“ НКВДисти вчиняли вбивства на теренах Західної України. То я подав повідомлення про злочин в Генеральну прокуратуру України, оскільки такий злочин не має терміну давності», – каже він.

За словами Івана Макара, справу тривалий час передавали з однієї інстанції в іншу, аж поки вона опинилася у військовій прокуратурі Тернопільського гарнізону. Остання винесла постанову про відмову в порушенні кримінальної справи.

Після оскарження прокуратура сама скасувала свою постанову, однак невдовзі видала нову, що ґрунтувалася начебто на проведених опитуваннях свідків. Тоді Іван Макар оскаржив це рішення уже у військовій колегії Верховного суду України.

І ось сьогодні суд скасував постанову про відмову в порушенні кримінальної справи і направив матеріали справи на додаткову перевірку.

Документальні свідчення допоможуть довести справу до кінця

Голова Київського товариства «Меморіал» Роман Круцик каже, що оприлюднені нещодавно документи з архівів НКВС-МДБ-КДБ підтверджують інформацію про злочини, які робили чекісти під виглядом «бандерівців».

Деякі з цих документів зберігаються в київському музеї радянської окупації, розповідає він.

«У нас у музеї навіть є фотографія псевдобоївки полковника Захарова, який діяв у Тлумацькому районі. Ну і важливим є, звичайно, документ прокурора Рівненської області. Це тодішній радянський прокурор, який пише у Москву і благає: зупиніть, не посилайте ті псевдозагони, бо вони роблять дуже велику шкоду, тероризують мирне населення, і населення ще більше йде в ліс до УПА. За архівами на червень 1945 року таких загонів було 157, і вони нараховували 1750 оцих псевдоупівців», – каже Роман Круцик.

Отож, на його думку, за подальшого розгляду справи буде достатньо документальних підстав для задоволення позову Івана Макара.

Матеріали до теми:

• Керівник СБУ обіцяє оприлюднити свідчення радянських спецслужб про їхню діяльність на компрометацію УПА
XS
SM
MD
LG