Доступність посилання

ТОП новини

Що буде з Косовом? (Огляд сербської преси)


Василь Зілгалов Белград, 29 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Переговори про майбутній статус Косова є центральною темою сьогоднішньої сербської преси. Статей під заголовками на взірець «Подальші кроки визначає Бан Кі Мун» у незалежному белградському щоденнику «Данас», чи «Росія наполягає на продовженні переговорів щодо Косова» у проурядовому щоденнику «Політика» є чимало у белградській пресі. Усі докладно повідомляють про перебіг та результати останнього раунду переговорів.

Бульварна газета «Ґлас явности», близька до радикальних сербських ультранаціоналістів, публікує статтю, у якій автор стверджує, що у разі здійснення «погроз» Пріштини стосовно проголошення незалежної держави Косово, ООН була б приреченою на загибель чи повну маргіналізацію. У статті стверджується, що Пріштина не робитиме жодних кроків без «зеленого світла» США та ЄС. А щоденник «Преґлед» інформує, що міністр закордонних справ Росії Серґей Лавров обвинуватив США у тому, що під час переговорів постійно повторювали, що незалежності Косова не можна уникнути, і таким чином виключали можливість втручання Пріштини у пошук компромісу.

До чого може призвести незалежність Косова?

А незалежний «Бліц» в аналітичній статті «Доки у Косові є серби, є сенс вести переговори» пише про те, що сербські та іноземні політичні аналітики в основному погоджуються, що Косово буде незалежним, але їхні оцінки стосовно наслідків, до яких призведе цей акт, відрізняються. Так, на думку представника Пакту стабільності для Південно-східної Європи Ґорана Свілановича, Белград повинен наполягати на подальших переговорах з Пріштиною, навіть у разі проголошення незалежності, бо там є живі люди. Якщо б ті переговори перервалися, це було б лише на шкоду сербам та їхнім інтересам.

Обрад Кесич, американський аналітик сербського походження, вважає, що незалежність була б найгіршим сценарієм, насамперед для Європи та Балкан, де подія в одному регіоні обов’язково впливає на всі сусідні території. Костянтин Косачов, голова російського думського комітету з міжнародних справ, переконаний, що косовську проблему після 10 грудня слід вирішувати виключно у Раді Безпеки ООН, бо в іншому випадку ставиться під загрозу міжнародний правовий порядок. А на думку британського аналітика Тіма Джуді, офіційна Пріштина після новорічних святкувань проголосить незалежність краю, яку підтримають США та більшість країн ЄС. Згідно з його словами, визнання незалежності є індивідуальним рішенням кожної країни й Рада Безпеки ООН для нього не потрібна.

Матеріали до теми:

• Вибори в Косово: голосували лише 40 відсотків виборців • Більшість громадян Сербії за вступ до ЄС, але не за рахунок незалежності Косова • Настав час сербам та ЄС визначитися щодо Косова
XS
SM
MD
LG