Доступність посилання

ТОП новини

Нову електронну систему обліку громадян створюють у Польщі


Єва Поштар Варшава, 29 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністерство внутрішніх справ Польщі має намір у 2008 році запустити в дію модифіковану версію загальної електронної системи державного обліку громадян, яку названо PESEL 2. МВС мотивує своє рішення потребою вдосконалення роботи державних структур та внесення до державного обліку сучасних документів у електронній версії. Опоненти вважають, що нова система посилить державний нагляд над громадянами.

Запровадження оновленої системи PESEL 2 обійдеться польській державі сумою близько 30 мільйонів євро
(official site)
До 1979 року всі персональні дані поляків зберігались у паперових течках. Потім кожен громадянин отримав особистий номер електронного державного обліку. Цей номер супроводжує його всюди: на роботі, у банку, лікарні, школі, крамниці, державній установі.

Електронна систему обліку громадян має назву PESEL. Це абревіатура від слів: Загальна електронна система обліку людей. Кожному полякові надається 11-значний номер. Перших його шість цифр це дата народження, потім йде п''ятизначне статистичне число, у якому кодовані персональні дані людини. Такий номер зафіксований в паспорті, та інших офіційних посвідченнях кожного громадянина.

На запитання урядовця: «Хто ти?», поляк зовсім не мусить називати своє ім''я та прізвище. Достатньо назвати «свій» номер системи PESEL. Наприклад, кожен співробітник поліції, який зупинить ваше авто, набравши в комп’ютері Ваш номер PESEL, що зафіксований у водійських правах, за мить дізнається все про особисте та професійне життя порушника правил дорожнього руху. Після близько 30-ти років роботи електронної системи обліку PESEL Міністерство внутрішніх справ Польщі хоче її модифікувати. Запровадження системи PESEL 2 пояснюється потребою зменшити кількість документів, що видаються громадянам, а також необхідністю включення до податкового звіту електронних версій формулярів.

Чи можливі зловживання, «витік» інформації?

Однак опоненти вважають, що така електронна система обліку доведе до того, що чиновник у глухому селі, користуючись комп''ютером, може володіти інформацією про хвороби свого сусіда, які той платить податки, чи отримував соціальну допомогу, розмір його майна тощо.

Колишній державний інспектор у справах збереження особистих даних Єва Кулєша має сумніви щодо безпеки таких даних. Вона каже, що «поганою традицією у Польщі стало те, що багато конфіденційних даних громадян «витікає» поза межі комп''ютерної системи».

Критики системи PESEL 2 нагадують про випадок, що стався нещодавно у Великій Британії, де було загублено персональні дані двох з половиною мільйонів громадян і застерігають від подібного у Польщі.
XS
SM
MD
LG