Доступність посилання

ТОП новини

Передайте за проїзд! З першого грудня київські автоперевізники обіцяють вдвічі підвищити плату за проїзд у маршрутках


Марічка Набока, Віола Бурда Відзавтра київські автоперевізники обіцяють підвищити плату за проїзд у маршрутках вдвічі. Зараз максимальна ціна - гривня сімдесят п’ять копійок. У разі, якщо влада не дозволить збільшити оплату за проїзд, маршрутники обіцяли оголосити страйк. Утім, як повідомили в мерії, перевізники відклали підвищення тарифів на невизначений час, поки влада не знайде компроміс між потребами маршрутників і можливостями пасажирів. То скільки завтра киянам платити у маршрутці? Та чи підвищують ціни за перевезення у регіонах України?

ГЛАС НАРОДУ:
Якщо столична влада не знайде способів компенсувати перевізникам витрати - чи важко буде пасажирам платити за новими тарифами?
Любомир, пенсіонер по інвалідності:
- Як так просто можна в 2 рази збільшити?! Це треба якось економічно обґрунтувати. Хіба що пальне дуже подорожчає.
Валентина, пенсіонер:
- У 2 рази! Це, звичайно, дуже погано! Пенсія ж дуже обмежена!
Надія Іванівна, заступник директора з торгівлі:
- Ой, накладно, ще й дуже! Ми ж часто користуємося маршрутками, це дуже відіб''ється на бюджеті. Тролейбуси, автобуси будуть переповнені.
Зенко, вчитель сільськогосподарського технікуму:
- Для моїх знайомих, близьких, які належать до середнього класу, це буде не дуже важко. Для людей, які перебувають у гірших матеріальних умовах, важче.
Даша, студентка:
- Я не думаю, що це буде накладно для мене. Вважаю, що, оскільки дорожчає бензин, повинні дорожчати і ціни на транспорт.
Леонід, професор Національного авіаційного університету:
- Звичайно, відіб''ється на бюджеті, навіть на моєму, професорському.
Столичні тарифи зміняться?

Вже за гривню не довезуть...
(RadioSvoboda.Ua)
Тарифи, за якими маршрутники зараз возять киян, були затверджені ще два роки тому. З того часу, каже начальник транспортного управління столичної мерії Іван Шпильовий, ціни на пальне і запчастини збільшилися рівно вдвічі. За словами Івана Шпильового, зараз маршрутники фактично мають нульовий баланс – лише окуповуються витрати. Утім, варіант доплати перевізникам за рахунок міста за законом неможливий, шкодує головний транспортник столиці:

«Вони привезли людей? Привезли! Роботу виконали? Виконали. Ця робота коштує п’ять гривень, а їм заплатили три гривні! То це дотація? Це не дотація. Це фактично відшкодування за виконану роботу. Ми усі варіанти перебрали: можливо, з кимось домовитися, щоб їм закупити дизпаливо не по 5 гривень (як вони заправляються), а по 4 гривні 70 – 80 копійок, можливо, якось їх звільнити від орендної плати, щоб лише ці гроші не перекласти на кишені киян» .

Поки влада вивчає документи і думає, як компенсувати витрати перевізників, у маршрутках все ще висять оголошення про подорожчання проїзду вдвічі. З водіями спілкувалася Наталка Коваленко.

Слухати:

У регіонах проїзд у маршрутках подорожчав ще місяць тому – зокрема, жителі Сімферополя зараз платять вполовину більше, ніж раніше. Львів

Другий тиждень тривають перемови між автоперевізниками та мерією у Львові. Саме півмісяця тому маршрутники збільшили тарифи з гривні до гривні п’ятдесяти. Мерія й досі намагається пояснити перевізникам, що львів’яни не зрозуміють такого непопулярного ходу, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

«Лише один день ціна на проїзд у львівських маршрутках була 1 гривня 50 копійок. Мерія одразу ж поширила звернення до львів’ян: платити одну гривню. При цьому пригрозила перевізникам провести новий конкурс на здійснення перевезень. Маршрутники, натомість, нарікають, що аж сорок відсотків львів’ян користуються пільговими умовами проїзду. Зараз працює робоча група із тарифів у складі перевізників, профспілок і Антимонопольного комітету».

Дніпропетровська область

У Дніпропетровську в середині грудня зростуть ціни на громадський транспорт: замість п’ятдесяти копійок пасажири платитимуть сімдесят п’ять. Влада чекає, що слідом подорожчають і маршрутки — до двох гривень.

У Дніпродзержинську ситуація важча. Місто розташоване на двох берегах річки. З одного берега, де живуть вісімдесят тисяч людей, можна доїхати лише автотранспортом. Повною залежністю людей від маршруток якраз і скористалися автоперевізники.

Про винахідливих дніпродзержинських маршрутників розповідає кореспондентка Радіо «Свобода» Юлія Рацибарська.

«Маршрутники цього міста винайшли нову форму протесту проти невизначеності тарифу на проїзд. Вони просто відмовляються виїжджати на маршрути чи перевозити пасажирів у години пік. Свій вчинок водії мікроавтобусів пояснили небажанням потерпати від збитків. Два дні поспіль, коли потік пасажирів найбільший, тисячі людей були змушені мерзнути і нервувати в очікуванні мікроавтобусів ».

Крим

Упродовж листопада в кримських містах перевізники збільшили ціну за проїзд вполовину — до півтори гривні. Але і тут виділився Сімферополь, каже кримський кореспондент Радіо «Свобода» Володимир Притула. У нічний час — з восьмої вечора до п’ятої ранку — проїзд дорожчав до двох гривень (мовляв, мало людей їздить у цей час). Влада із цим погодилася. Тепер у міськвиконкомі очікують, що робочий час маршрутних таксі збільшиться до 22-х – 23-х годин. Вони працюватимуть усю ніч. Перевізники запевняють, що тоді треба буде піднімати ціни на проїзд до 2 гривень удень і до трьох – уночі.

Хто виграє тарифну битву — пасажири чи автоперевізники — покаже час. Зрозуміло одне: можливе підвищення цін на проїзд ударить по гаманцям багатьох українців.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG