Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко наблизилася до крісла Прем’єр-міністра. Українець причетний до спроби продати високозбагачений уран для «брудної бомби». (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 30 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише про широкомасштабний тиск російської влади на своїх виборців і очікує великих підтасовок під час виборів 2-го грудня до Думи на користь путінської «Єдиної Росії». Чимало видань пишуть про відкриття українським парламентом дороги до формування уряду. Низка газет звертає увагу на затримання словацькою поліцією двох угорців і одного українця, які хотіли збути півкілограма високозбагаченого урану для виготовлення так званої «брудної бомби».

Лондонська «Ґардіан» наводить низку фактів з регіонів Росії, коли місцеві чиновники тиснуть різноманітними способами на громадян, насамперед, працівників бюджетної сфери, з метою «організувати масовану і роздуту перемогу президента Путіна та його партії «Єдина Росія» на думських виборах 2-го грудня. Газета наводить слова незалежного депутата російської Думи Владіміра Рижкова про те, що ці вибори є своєрідним «кремлівським біатлоном, де не лише спортсмени стріляють по мішенях, але й судді стріляють у спортсменів». Рижков пояснює, що Кремлю вдалося усунути близько половини російських політиків від цих виборів. Інша лондонська газета, «Індепендент», вважає вчорашній виступ Путіна по телебаченню з агітацією за «Єдину Росію» брутальним використанням свого службового становища і порушенням закону. «Путін: вибери мене!» – так називає свій коментар про російські парламентські вибори німецька «Франкфуртер Рундшау».

Ще одна німецька газета, «Гандельсблатт», називає вибори в Росії «фарсом чистої води» або ж «виборами в Абсурдистані», коли президент Путін, який нібито відходить з Кремля, оголосив вибори «референдумом на його підтримку».

Чи проголосують за Тимошенко?

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише про офіційне оформлення парламентської більшості у Верховній Раді України та наближення Юлії Тимошенко до крісла Прем’єр-міністра. Разом з тим, газета висловлює і сумнів у тому, чи буде кандидатура Тимошенко схвалена парламентом наступного тижня, бо низка президентських прихильників у парламенті погрожують виступити проти глави БЮТ, побоюючись, що вона виступить проти Ющенка в перебігу президентської виборчої кампанії 2009-го року.

Сировина для «брудної бомби»

Вже згадана «Індепендент» інформує про затримання словацькою поліцією на території Словаччини і Угорщини одного українця і двох угорців, один із яких проживає на території України. У затриманих, як пише газета, виявлено півкілограма високозбагаченого урану-235 (збагаченого на 99 відсотків). Речовина у порошкоподібному стані, що робить суміш, як вважають експерти, особливо небезпечною під час її використання терористами для виготовлення так званої «брудної бомби». «Індепендент» наводить оцінки експертів, що така «брудна бомба» не є такою вже небезпечною для оточення, але здатна посіяти велику паніку в зоні її використання. Газета також цитує пояснення факту затримання урану з боку речника словацької поліції, який наголосив, що затриманого матеріалу досить для виготовлення так званого «брудного заряду» і що «матеріал походить з колишніх радянських республік». «Індепендент» також нагадує попередження української влади та міжнародних спостерігачів про небезпеку використання високозбагаченого урану з колишнього СРСР і, зокрема, з Чорнобиля.
XS
SM
MD
LG