Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів у шостому скликанні


Тетяна Ярмощук Київ, 30 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Парламентсько-урядова більшість проголошена. Натомість найбільша парламентська фракція, Партія регіонів, яка лишилася поза коаліцією, не поспішає заявляти про свою опозиційність. Регіонали чекають, чи пройде коаліція спікеріаду.

Члени фракції Партії регіонів у сесійній залі, 29 листопада 2007 р.
(ukrinform)
Для того, щоб говорити остаточно, хто є влада, а хто опозиція у Верховній Раді шостого скликання, потрібно подивитися на голосування за спікера, зазначив Радіо Свобода представник Партії регіонів Володимир Зубанов. «Думаю, що буде кілька кандидатур на цю посаду. НУНС та БЮТ будуть висувати кандидатуру Яценюка. Думаю, що Блок Литвина буде висувати Володимира Михайловича на посаду спікера. Можливо, й Партія регіонів висуватиме свою кандидатуру на цю посаду. Якщо пан Яценюк не набере достатню кількість голосів, 226, це буде означати, що коаліції як такої немає, бо його не підтримують, наприклад, кілька нашоукраїнців та кілька бютівців».

Регіонали стануть «ефективною опозицією»?

Якщо ж голосування за Голову Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко та «Нашої України – Народної самооборони» таки увінчається успіхом, Партія регіонів обіцяє піти в ефективну опозицію. Про це заявив Радіо Свобода Василь Кисельов: «Коли буде обраний спікер новоствореної коаліції, ми будемо спокійно працювати в ефективній опозиції. Ми їх змусимо виконувати всі передвиборні обіцянки. І при формуванні бюджету, ми обов’язково запропонуємо включити всі ті суми, які вони обіцяли виплатити людям в період передвиборної кампанії. Опозиція це опозиція, ніякого віце-спікера, чи віце-прем’єра ми від них брати не будемо. Ми в цьому участі не братимемо».

Виключно парламентська опозиція?

Якщо Партія регіонів таки піде в опозицію, це буде потужна, але виключно парламентська опозиція, вважає політичний експерт Кость Бондаренко: «У 2005 році Партія регіонів була опозицією до Ющенка. У 2007 році – Партія регіонів є опозицією до нинішнього оточення Віктора Ющенка. Партія регіонів готує пропозицію Віктору Ющенку щодо можливої підтримки на наступних президентських виборах. Вся риторика Партії регіонів свідчить про те, що вона переорієнтувалася на те, щоб стати ще однією президентською партією. Тому не можна говорити, що це буде опозиція до виконавчої влади, чи взагалі опозиційна партія загалом. Це буде просто парламентська опозиція, але не опозиція у класичному розумінні».

Замість Кириленка — Яценюк...

У вівторок у парламенті має відбутися голосування за спікера. Ще раніше нинішні коаліціянти домовилися, що квота Голови Верховної Ради належить «Нашій Україні – Народній самообороні». В’ячеслав Кириленко, кандидатура якого раніше висували на цю посаду, взяв самовідвід. Тепер ідеться про Арсенія Яценюка, якого на посаду спікера запропонував Президент.

На дострокових парламентських виборах Партія регіонів отримала 175 мандатів. Блок Юлії Тимошенко – 156, а «Наша Україна – Народна самооборона» – 72. Наразі перевага коаліції БЮТ-НУНС становить два голоси.

Матеріали до теми:

• Україна має коаліцію! Що далі? • Коаліція з перевагою у два голоси
XS
SM
MD
LG